środa, 21 lutego 2018

Omlet z papryką i serem


Środa wita mnie nieśmiałym promykiem słońca znad skrzących się szronem dachów. Uwielbiam te słoneczne poranki, dodają mi energii, dzień wydaje się weselszy i nieprzyzwoicie długi jak na tę porę roku. Leniwie szurając kapciami kieruję się do kuchni. Śniadanie! Przez chwilę lustruję zawartość lodówki w poszukiwaniu nocnej owsianki, ale moje wzrok zatrzymuje się na ułożonych w równym rządku jajkach. Bierz jajka - podpowiada ledwo słyszalny głos gdzieś z tyłu głowy, - z owsianki nici, zapomniałaś wczoraj. Rzeczywiście, zapomniałam, mea culpa. A miały być muesli dra Birchera. Cóż, co się odwlecze, to będzie pojutrze, jak mówi stare przysłowie. Zatem biorę 2 jajka kilka dni temu przywiezione ze wsi od szczęśliwych kur i postanawiam przygotować omlet. Pyszny ziołowy omlet z papryką i serem, który smakuje trochę jak pizza, a wyglądem przypomina słoneczko. 
Smakowity nam dzień dziś nastał:) 


Składniki:
2 jajka
2 łyżeczki śmietany 12% lub jogurtu greckiego
kawałek papryki
1 szalotka
2 łyżki tartego sera
pół pęczka natki pietruszki
spora szczypta ziół do pizzy (tymianek, bazylia, oregano)
sól
pieprz
olej lub masło do smażenia
kiełki do podania

Paprykę i szalotkę pokroić w kostkę.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, ziołami, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, zeszklić szalotkę, dodać paprykę, zalać masą jajeczną i posypać natką pietruszki. Patelnie przykryć, omlet smażyć na małym ogniu kilka minut, aż masa jajeczna się zetnie (ok 3-4 minut). W połowie smażenia z wierzchu posypać serem.
Po usmażeniu wyłożyć na talerz, posypać kiełkami.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. wygląda bardzo wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak świetnie się prezentuje <3 No i zapewne również super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie, że warto spróbować.
    Bardzo fajnie się to prezentuje ten omlecik.
    Może spróbuję i ja?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj