poniedziałek, 1 października 2018

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

 
To już miesiąc. Miesiąc poznawania, odkrywania, przyzwyczajania się. Miesiąc zaskakiwań i niespodzianek, przyjemności i obowiązków. Miesiąc w nowym domu. I choć okoliczności sprawiły, że ten miesiąc w domu był jednak niepełny, to wiem, że wszystko przed nami.
Wszystko tu pachnie nowością (i trochę klejem do płytek i farbą ), ale postaram się by pachniało domem. Bo lubię tworzyć dom, nasz dom... Już chyba ze 3 trzy razy przekładałam zawartość szafek, szukając optymalnego układu. Żeby przyprawy były w jednej szufladzie, a dodatki do ciast w innej, żeby wygodnie było sięgnąć po mikser, a ulubiony kubek (ten, który najczęściej pozuje mi na zdjęciach na IG) był na wyciągniecie ręki. Dlatego też mniej mnie ostatnio na blogu i FB, choć bez gotowania się nie obchodzi. Mam przygotowanych nawet kilka przepisów, które czekają na spisanie i opublikowanie.  

Od razu po krótkim zapoznaniu się z instrukcją obsługi (tak, tak, czytam instrukcje;) uruchomiłam piekarnik. Też nowy. Czym mnie zaskoczy? Czy między nami zaskoczy? Na razie wyskoczyło z niego pyszne ciasto ze śliwkami i pianką. Przepis sprawdzony nie raz, a ponieważ wyszło takie jak trzeba nawet w nowym piekarniku, z którym póki co jestem "na pan", to chyba pora najwyższa, by podzielić się przepisem. Spieszcie się upiec, póki śliwki jeszcze są;)


Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Składniki:
ciasto:
1 i 1/3 szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
120g masła
3 żółtka


pianka:
3 białka
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
ok 300g śliwek węgierek

Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, wyglądać jak takie duże kawałki kruszonki.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem.
1/2 szklanki ciasta odłożyć do lodówki, a pozostałym wyłożyć dno formy. Ciasto podpiec przez ok 10-12 minut w temp. 170stC.

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Wsypać mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Na pianę wyłożyć śliwki, lekko zatapiając je w pianie. Z wierzchu posypać pozostałym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut w temp. 170stC.
Po upieczeniu studzić najpierw w blasze, a następnie przenieść na kratkę.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie ciasta ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta z owocami, więc chętnie spróbuję. U mnie na pewno będzie o wiele więcej kruszonki :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj