środa, 24 października 2018

Papryka faszerowana mięsem i ryżem


 
Wśród jesiennych dań, które obowiązkowo muszę przygotować w sezonie, jest papryka faszerowana mięsem i ryżem. Danie z kategorii jednogarnkowych, proste w przygotowaniu i bardzo smakowite. Do przygotowania lepiej wybrać paprykę średniej wielkości. Zazwyczaj nadziewam je mielonym mięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki. Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:)

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Składniki:
ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości 
500g mięsa mielonego
500g kapusty (ćwiartka niedużej główki)
1 cebula
100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków)
1 jajko
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
pieprz
1 marchew
 
sos:
300ml przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu lub wody
sól
pieprz
2 ząbki czosnku   
szczypta bazylii
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
natka pietruszki 
 
Kapustę poszatkować na grubsze paski, zalać wrzątkiem, gotować przez 5 minut, odcedzić. Gdy przestygnie, rozdrobnić blenderem lub posiekać drobno.
Ryż ugotować na półtwardo.
Cebulę drobno posiekać.  
Do mięsa dodać ryż, cebulę, kapustę, jajo, doprawić do smaku, wymieszać.
paprykę umyć, wyciąć ogonek i gniazdo nasienne. Do środka każdej włożyć nadzienie.
Paprykę ułożyć ciasno w garnku lub głębokiej szerokiej patelni.
Marchew obrać, pokroić w półtalarki, włożyć do garnka z papryką.
Przecier pomidorowy wymieszać z bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, posiekanym czosnkiem.  Paprykę zalać sosem, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Pod koniec duszenia posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
 
 
 

2 komentarze:

  1. u mnie właśnie tak się robi, taką duszoną uwielbiam, wczoraj miałam na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, ja ostatnio zamiast ryżu dałam kasze gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj