czwartek, 25 października 2018

Tagliatelle z krewetkami i pomidorami



światowy dzień makaronu najlepiej uczcić... makaronem;) Dlatego do Lubelskiego kociołka wrzucamy dziś wszelkiego rodzaju makaron: spaghetti, tagliatelle, farfalle, penne, cannelloni, lasagne, tortellini... U nas na talerzach smakujemy tagliatelle, które swój piękny zielony kolor zawdzięczają algom morskim. Podałam go z krewetkami w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. Pycha!

To już kolejna edycja Lubelskiego kociołka, tym razem z makaronem w roli głównej. Zerknijcie po inne makaronowe propozycje do Edyty, Joanny, Angeliki, Gosi.

Tagliatelle z krewetkami i pomidorami

Składniki na 2 porcje:
200g makaronu tagliatelle
300g świeżych krewetek
2 ząbki czosnku
100ml białego wina
100ml śmietanki 30%
200g pomidorów cherry
pęczek pietruszki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól
świeżo mielony pieprz
cytryna do podania

Krewetki oczyścić: usunąć głowy, pancerz z ogona, wyciągnąć czarną "nitkę" na grzbiecie krewetki. Dokładnie opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.
Pomidory zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzątku, wyjąć, zdjąć skórki.
Na patelni rozpuścić masło z oliwą, rzucić pokrojony w plasterki czosnek, smażyć kilka sekund. Na patelnię wrzucić krewetki, smażyć po ok 2 minuty z każdej strony. Dodać pomidory, zalać białym winem, zagotować i odparować przez ok minutę. Wlać śmietankę, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem.
W międzyczasie ugotować makaron al'dente w lekko osolonej wodzie.
Makaron odcedzić, wyłożyć na patelnie do krewetek, wymieszać. wyłożyć na talerze, podawać z cytryną.
Smacznego!


2 komentarze:

Drukuj