wtorek, 26 marca 2019

Zupa z serkiem topionym i pieczarkami


Na studiach nie było za dużo czasu na stanie przy kuchence, a i zawartość lodówki często ograniczała się do kilku jajek, serka i kilograma ziemniaków. Być może dlatego zupa w serkiem topionym kojarzy się mi z gotowaniem obiadów w akademiku. Ale, ale;) Zupę z serka też można ugotować w wersji wręcz ekskluzywnej. I taką właśnie ugotowałam, a podałam w kubkach emaliowanych. Wiecie, że wyjadana łyżką z kubka smakuje jeszcze lepiej? Spróbujcie!! 

Polecam również przepisy na inne pożywne zupy:

 
 

Zupa z serkiem topionym i pieczarkami 

Składniki:
350g pieczarek
2 duże ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1 cebula
2 topione serki po 100g (najlepiej śmietankowe)
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła 
3 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
sol
pieprz
szczypta ziół prowansalskich
natka pietruszki lub szczypiorek
2 litry wody lub bulionu (drobiowego, warzywnego)

W garnku zagotować wodę lub bulion.
Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę w półplasterki, wrzucić do wody, dodać liście i ziele, gotować ok 10 minut.
Pieczarki obrać (albo umyć), pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i oliwie.
Pieczarki i cebulę dodać do zupy, gotować ok 5 minut. Serek topiony wymieszać z kilkoma łyżkami bulionu z zupy (można to zrobić za pomocą blendera). Serki wlać do zupy, całość zagotować i doprawić do smaku.
Natkę lub szczypiorek posiekać, dodać do zupy.
Podawać np. z grzankami z bagietki, posmarowanymi czosnkiem.
Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Pyszności, odkryłam, że serki topione w zupie dają jej aksamitny smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nabrałem ochoty na zupę pieczarkową! Podkradam przepis i lecę po zakupy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis. Zupa jest smaczna i z pewnością ugotuję ją ponownie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro wypróbuję ten przepis.
    Wygląda pyszniutko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie ,ide po składniki.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj