niedziela, 20 października 2019

Pieczony kurczak z jabłkami




Niedzielny obiad musi być wyjątkowy, rodzinny, niespieszny. Choć w tym ostatnim może być nie lada problem, bo zapachy w piekarnika są tak kuszące, że nie będzie potrzeby dwa razy wołać do stołu;) 
Kurczak pieczony z jabłkami jest świetnym pomysłem na taką niedzielną ucztę w gronie rodziny. Jest soczysty, rozpływający się w ustach. A jeśli upieczemy razem ziemniaki, to mamy pełne danie za jednym zamachem. To co, skrzydełko czy nóżka???  

Pieczony kurczak z jabłkami

Składniki: 
1 tuszka kurczaka do 2kg (najlepiej z wolnego wybiegu)
2 nieduże kwaśne jabłka (reneta, antonówka, bojken)
ziemniaki
pomidory
2 łyżeczki masła
gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku 

marynata:
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
2 ząbki czosnku
1 -1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich

Składniki marynaty wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę na piersi lekko odchylić za pomocą łyżki (wsuwając łyżkę pod skórkę), mięso nakłuć wykałaczką. Pod skórkę z każdej strony nalać łyżkę marynaty, rozprowadzić dłonią wmasowując marynatę w mięso. Pozostałą marynatą natrzeć kurczaka. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na kilka godzin. W trakcie marynowania kilka razy obracać kurczaka, nacierając marynatą.
Piekarnik nagrzać do 200stC.
Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Kawałki jabłek włożyć do środka kurczaka, skórkę spiąć wykałaczkami. Kurczaka ułożyć w brytfannie, nóżki związać sznurkiem. Polać pozostałą w misce marynatą. Kurczaka przykryć folią, wstawić do piekarnika na dolny poziom, piec przez godzinę w temp. 180stC.
Ziemniaki obrać, większe przekroić na pół, wymieszać z oliwą, posolić lekko, posypać listkami rozmarynu. Pomidory umyć.
Z brytfanki zdjąć folię, obok kurczaka ułożyć ziemniaki i pomidory, posypać listkami tymianku.
Masło roztopić, polać kurczaka.
Wstawić do piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać kurczaka powstałym podczas pieczenia sosem.
Jeśli skrzydełka i nóżki będą za mocno się przypalać, można przykryć je kawałkiem folii.
Po upieczeniu odstawić kurczaka na 5 minut, po tym czasie kroić i podawać.
Smacznego!




1 komentarz:

Drukuj