poniedziałek, 28 października 2019

Kanapki z borowikami i jajkiem


 
Kto był w weekend na grzybach? Mam nadzieję, że nie wróciliście z pustymi koszami:) Jeśli zastanawiacie się, co można zrobić z grzybów do zjedzenia na już, podsuwam Wam pomysł na niebanalne kanapki z borowikami i jajkiem. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, na kolację więc będą w sam raz.
Ci z Was, którzy obserwują mnie na IG (kto jeszcze tego nie zrobił, może dołączyć, będzie mi miło;) https://www.instagram.com/obiad.gotowy/ )  kilka dni temu już mogli przeczytać przepis. Ale odzew był tak pozytywny, że postanowiłam również opublikować go na blogu. 
Zatem, grzyby w dłoń i do dzieła!

Kanapki z borowikami i jajkiem

Składniki:
4 kromki chleba
1 nieduża cebula
5-6 średniej wielkości borowików (najlepiej młodych, ze zwartą "gąbką")
4 jajka
100g żółtego sera
świeży tymianek
natka pietruszki
sól
olej do smażenia


Cebule kroję w piórka, obsmażam na niewielkiej ilości oleju, posypuję szczyptą soli (cebula się wtedy nie przypala), dorzucam pokrojone borowiki, smażę mieszając, aż grzyby zmiękną i sok odparuje. Doprawiam solą i pieprzem, posypuję tymiankiem. Osobno smażę jajka (najczęściej na wodzie albo gotuję jajko w koszulce). 
W międzyczasie podpiekam chleb w tosterze lub na grillowej patelni. Grzyby wykładam na grzankę, na grzyby wykładam jajko, posypuję startym serem i posiekaną natką.

W podobny sposób możemy przygotować jajecznicę z grzybami: do usmażonych borowików wbijamy jajka, smażymy pod przykryciem, aż się białko zetnie. Można również wymieszać na patelni jajko z grzybami.
Smacznego!





7 komentarzy:

  1. wyjątkowo apetyczne kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, jakie cudowne! wyglądają znakomicie, smakują z pewnością jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta kanapka jest idealna dla mnie! Uwielbiam połączenie jajka i grzybów. Jeszcze dodałabym mięsko i idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. A z czego Pani zrobiła te główki borowików ?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj