sobota, 7 grudnia 2019

Farszynki z kapustą




Do niedawna nie wiedziałam, że te kotlety nazywają się farszynki mazurskie. Bardzo przypominają białoruskie sasznie, z tą jednak różnicą, że sasznie są zazwyczaj nadziewane twarogiem. Farszynki to podobnie jak kopytka, sposób na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Ja zrobiłam je z nadzieniem z kiszonej kapusty z pieczarkami, takiej jak do pierogów albo krokietów
Bardzo smakowite są, polecam! 

Farszynki z kapustą 

Składniki (na 12 sztuk):
0,5kg tłuczonych ziemniaków "z wczoraj"
3/4 szklanki mąki (+ do podsypywania)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
olej do smażenia


nadzienie:
300g kiszonej kapusty
100g pieczarek
1 cebula
majeranek
czarny pieprz


sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz

Kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna), odcisnąć. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać kapustę, chwilę smażyć, aż kapusta zacznie się przysmażać. Dolać wody, żeby kapusta się nie przypaliła, przykryć i dusić na małym ogniu ok 20 minut. Następnie dodać pieczarki, wymieszać i dalej dusić, w razie potrzeby dolewając odrobinę gorącej wody. Gdy kapusta będzie miękka, zdjąć pokrywkę i odparować nadzienie.
Kapustę ostudzić.

Ziemniaki utłuc, dodać jajko, wsypać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie, ale nie zbyt mocno klejące (w razie potrzeby podsypać jeszcze trochę mąki). Ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować kulę, spłaszczyć, na środek wyłożyć nadzienie, zlepić jak pyzy i spłaszczyć. Można nadać okrągły lub owalny kształt.
Farszynki smażyć na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu. Podawać ze śmietaną lub sosem jogurtowym.
Sos: czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Smacznego! 




1 komentarz:

Drukuj