sobota, 14 grudnia 2019

Placki ziemniaczane ze śledziem


Miłośnicy placków ziemniaczanych dzielą się na dwie frakcje - z cukrem i na wytrawnie. Ja zdecydowanie należę do drugiej grupy i zajadam placki ze śmietaną, gulaszem, wszelakimi sałatkami. A ostatnio wpadłam na pomysł połączenie placków ze śledziem. Wyszło bardzo smakowicie i do tego taka przekąska ładnie prezentuje się na talerzu. 

W ofercie SEKO - na fali smaku znajdziecie duży wybór śledzi w rożnych smakach, które bardzo ułatwią świąteczne przygotowania kulinarne;)


Placki ziemniaczane ze śledziem

Składniki (na 4 porcje):
placki:
4 ziemniaki
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz
olej do smażenia

sałatka śledziowa:
3 filety śledziowe a'la matias (użyłam filetów SEKO beczka śledzi)
1 czerwona cebula
1 ogórek konserwowy
1 jabłko
1 płaska łyżka majonezu
pieprz
2 ugotowane na twardo jajka
natka pietruszki lub koperek do dekoracji

Ziemniaki i cebulę obrać zetrzeć na tarce, sok zlać. Dodać jajko, doprawić do smaku, wymieszać. Na oleju usmażyć placki, osączyć na ręczniku papierowym.
Śledzie pokroić drobno. Jabłko i cebule obrać, razem z ogórkiem pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, doprawić pieprzem, wymieszać.
Jajka pokroić w plastry lub ćwiartki.
Na placki wyłożyć po łyżce sałatki śledziowej i kawałku jajka. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem, udekorować natką pietruszki.
Smacznego!






1 komentarz:

Drukuj