czwartek, 12 grudnia 2019

Wigilijne spotkanie redakcji Magazynu Aromat




Spotkania wigilijne zespołu Magazynu Aromat, w skład którego wchodzą blogerki z Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej, stały się już tradycją. Jest to czas, kiedy spokojnie możemy usiąść, porozmawiać, opowiedzieć o swoich świątecznych zwyczajach, zwłaszcza tych kulinarnych. Mimo, że mieszkamy na Lubelszczyźnie, w każdej rodzinie przygotowywane są inne wigilijne potrawy, jak na przykład łupcie, czyli gołąbki z kiszonej kapusty z kaszą, albo barszcz czerwony podawany z jajkiem.
Dzielimy się przepisami na ulubione potrawy, a także możemy ich spróbować, ponieważ na takie spotkanie każda z nas przynosi coś od siebie. W tym roku na stole mieliśmy kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta, pierogi z grzybami od Angeliki, śledzie z rodzynkami Doroty, wegetariańskie „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi, śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię, kluski z makiem Marleny, kruche pierogowce z makiem Joanny, ja natomiast ugotowałam barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz ciasto marchewkowe. 
Niestety cześć ekipy z powodów zdrowotnych nie mogła uczestniczyć w spotkaniu, jednak optymizmem nastraja fakt, że młodsze pokolenie chętnie wzięło w nim udział.


Mimo braku śniegu za oknem świąteczną atmosferę tworzyły własnoręcznie robione stroiki oraz nietypowa choinka zrobiona z brzozowych gałęzi i sznurka. 

Miłą niespodzianką okazały się prezenty od firm, które w tym roku zechciały zostać naszymi Świętymi Mikołajami – firma SEKO obdarowała nas śledziami (z suszonymi pomidorami oraz sweet chilli), firma ESKA ufundowała zestawy kasz i płatków. 



2 komentarze:

  1. Ale super... cudne jesteście... pozdrawiam. Alicja.
    Lublinianka z urodzenia. Rzeszowianka z zasiedzenia.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj