piątek, 31 stycznia 2020

Cilbir - jajka po turecku


Od dawna mnie intrygowało to cilbir (Çılbır), czyli jajko po turecku. Dziś rano poczułam, że to jest TEN dzień i wreszcie go sobie przygotuję. I choć nazwa cilbir brzmi całkiem obco i trochę egzotycznie, to samo danie jest całkiem proste, a składniki znajdą się w każdej lodówce. Bowiem jest to jajko w koszulce podane na jogurcie czosnkowym, polane aromatycznym masłem z przyprawami. 
Największą trudność może sprawić ugotowanie jajka w koszulce, ponieważ wymaga nieco wprawy, ale i z tym łatwo można sobie poradzić. Zerknijcie na ten przepis, gdzie opisuję jak to zrobić i nawet nagrałam krótki film. Można nieco ułatwić sprawę i usmażyć jajka na wodzie pod przykrywką.
W przepisie na jajka po turecku na jedną porcję potrzebne są dwa jajka. Można ugotować je równocześnie w dwóch garnkach albo ugotować jedno, odłożyć, następnie ugotować drugie i pod koniec gotowania to pierwsze włożyć na kilka sekund do garnka, żeby się ogrzało. 
Dodatki do cilbir to już kwestia upodobań smakowych - ja dodałam usmażone na maśle listki szałwii, można pokusić się również o sporą garść pietruszki, miętę, kolendrę, koperek... I koniecznie świeży chleb, który dodatkowo można podpiec, żeby był chrupiący. 
I choć szakszuka jest zdecydowanie moim śniadaniowym faworytem, jeśli chodzi o jajka, to cilbir z pewnością jeszcze nie raz pojawi się na naszym stole:)

Cilbir - jajka po turecku

Składniki (na 1 porcję):
200g jogurtu greckiego
1-2 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżeczka tahini
0,5 łyżeczki czerwonej papryki
sól
świeżo mielony pieprz
kilka listków szałwii
natka pietruszki
opcjonalnie: mięta
2 łyżki octu do ugotowania jajek

Czosnek przecisnąć przez praskę,wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Ugotować jajka: jajko wbić do miseczki. W garnku zagotować wodę, wlać ocet, zmniejszyć ogień i zamieszać łyżką, żeby utworzył się wir. Jajko wlać w środek wiru. Gotować na małym ogniu ok 3,5 minuty, tak żeby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne.
Po ugotowaniu wyjąć  i przełożyć na talerz. Tak samo ugotować drugie jajko. Pod koniec gotowania do wody włożyć wcześniej ugotowane jajko na kilka sekund, żeby się ogrzało.
Jajka można ugotować równocześnie w dwóch garnkach. 
Jajka wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, osączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym, ułożyć na jogurcie, posolić do smaku.
W międzyczasie, póki jajka się gotują, w niedużej patelni roztopić masło, usmażyć na nim listki szałwii. Szałwię wyjąc, a do masła dodać tahini i czerwoną paprykę, wymieszać.
Roztopionym masłem polać jajka i jogurt, posypać listkami szałwii, posiekanymi ziołami.
Podawać ze świeżym chlebem, bagietką.
Smacznego!


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj