wtorek, 28 stycznia 2020

Pęczotto z grzybami i boczkiem


Przeglądając zdjęcia w telefonie znalazłam film, na którym mąż dzielnie "walczy" z przepięknym dużym borowikiem. Przypomniałam wtedy, że w zamrażarce mam trochę grzybów, więc pomysł na obiad zrodził się w tej samej chwili: pęczotto z grzybami! 
Pęczotto to nasza, spolszczona, swojska wersja risotta, tyle że zamiast ryżu dodaje się kaszę pęczak. I tylko z nazwy wydaje się skomplikowane. Najważniejsze w gotowaniu obu potraw jest stopniowe dodawanie płynów i mieszanie, mieszanie, mieszanie... Z zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej: można ugotować pęczotto z groszkiem, kurczakiem, szpinakiem, burakami. Ja natomiast bardzo polecam pęczotto z grzybami i boczkiem. Wykorzystałam zamrożone borowiki, dzięki czemu pęczotto ma cudowny aromat, smakuje pysznie, jest kremowe i bardzo sycące. 

Pęczotto z grzybami i boczkiem

Składniki (na 4 porcje):
1 szklanka kaszy pęczak
200g grzybów (można użyć mrożonych)*
100g wędzonego surowego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
100ml białego wytrawnego wina (można zastąpić bulionem lub wywarem z grzybów)
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki tartego parmezanu (lub innego dojrzewającego sera)
natka pietruszki

*do przygotowania pęczotta można również wykorzystać suszone grzyby, należy je wcześniej namoczyć i ugotować, a wywar zachować do podlewania kaszy w trakcie gotowania. 



Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Boczek pokroić w kostkę (ok 0,5cm).
Grzyby pokroić na nieduże kawałki.
Olej wlać do głębokiej patelni, dodać boczek, smażyć mieszając, aż boczek lekko się zrumieni. Dodać cebulę i czosnek, zeszklić (nie rumienić!). Wsypać kaszę, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie pokryte olejem.
Dodać grzyby, wymieszać. Wlać wino, zredukować na dużym ogniu. Wlać ¼ bulionu, ciągle mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wlać kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż się wchłonie, wlać pozostały bulion, wrzucić gałązkę tymianku i znów mieszając gotować, aż pęczak będzie prawie gotowy.
Pod koniec gotowania dodać masło, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż danie nabierze kremowej konsystencji.
Do pęczotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące pęczotto wyłożyć na talerze, posypać odrobiną sera i natką pietruszki.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. pysznie wygląda gotowe danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak na dobrą sprawę często nie przywiązujemy wagi do produktów, które spożywamy. Myślę sobie jednak, że przede wszystkim powinniśmy sięgać po produkowaną w naszym kraju żywność, która jest nie tylko zdrowa, ale też niezbędna w naszej diecie. Ostatnio zrobiłam zakupy w sklepie Swojska Piwniczka i jestem z nich bardzo zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj