czwartek, 9 stycznia 2020

Zapiekanka twarogowa z gruszką


 

Podobnie jak syrniki, to nasz przysmak z dzieciństwa i jedno z nielicznych dań, na które w przedszkolu dzieciaki zawsze miały apetyt. Jak dziwnie działa ludzka pamięć - pisząc to, pamiętam nawet zapach zapiekanki, który wędrując korytarzami, pomalowanymi farbą w seledynowym kolorze, docierał do naszej sali i od tamtego momentu z niecierpliwością czekałyśmy na kawałek ciepłej zapiekanki z mocno brązową skórką (chyba kucharki się zagadały:) i kleksem kwaśnej śmietany... Zapiekanka twarogowa to taka uboższa kuzynka sernika, jednak w odróżnieniu od sernika lepiej smakuje na ciepło. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała. Tym razem jest to gruszka i płatki migdałów. Ale do zapiekanki pasować będą również inne owoce, np. wiśnie, maliny, brzoskwinie czy śliwki, a poza sezonem (tak jak teraz) można użyć owoców mrożonych;) 



Zapiekanka twarogowa z gruszką

Składniki:
500g twarogu półtłustego
150ml śmietany 18%
2 jajka
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki kaszy manny
garść rodzynków
1 duża gruszka
2 łyżki płatków migdałowych

Oddzielić białka od żółtek. Twaróg, śmietanę, żółtka i cukier zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać kaszę mannę i rodzynki, wymieszać, odstawić na 15 minut, żeby kasza napęczniała. Z białek ubić pianę, delikatnie wmieszać do masy twarogowej.
Gruszkę pokroić w kostkę.
Masę twarogową przełożyć do formy (u mnie tortownica 21cm), na wierzch wyłożyć kawałki gruszki, delikatnie zatapiając w masie, posypać płatkami migdałów.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35-40 minut w temp. 170stC (termoobieg).
Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 15-20 minut.
Można podawać na ciepło albo na zimno.
Smacznego!




3 komentarze:

Drukuj