piątek, 6 sierpnia 2021

Twarogowa zapiekanka z kaszą manną

 

Twarogowa zapiekanka z kaszą manną

Znacie moją słabość do wszelakich serników, czy to królewskiego, czy syrników z patelni. Zapiekanka twarogowa też zalicza się do zacnego sernikowego grona. Jej przygotowanie zajmuje mało czasu, a smakuje wybornie. Nie jest specjalnie słodka, można ją podać z owocami, dżemem, sosem czekoladowym miodem albo jak kiedyś u nas w przedszkolu - z kleksem kwaśnej śmietany. Z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie, podwieczorek lub nawet kolację;) 

Polecam także inne przepisy na szybkie dania z twarogu:


Twarogowa zapiekanka z kaszą manną

Składniki: 

200ml śmietany 18%

100ml mleka

500g twarogu

60g kaszy manny

70g cukru

3 jajka

szczypta soli

Opcjonalnie - garść rodzynków (namoczyć w gorącej wodzie na 15 minut, następie odcedzić)

Śmietanę wymieszać ze mlekiem i kaszą manną, odstawić na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem i solą na jasną masę. Twaróg przetrzeć przez sito lub zblendować. Twaróg zmiksować ze śmietaną, następnie delikatnie mieszając dodać jajka (oraz opcjonalnie - rodzynki). Masę przelać do wyłożonej papierem formy (u mnie keksówka 10x25cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC (góra+dół oraz para lub naczynie z gorąca wodą. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w formie na ok godzinę. 

Można podawać na ciepło lub na zimno, z dżemem, owocami, miodem... 

Smacznego!

Twarogowa zapiekanka z kaszą manną

Twarogowa zapiekanka z kaszą manną


1 komentarz:

Drukuj