piątek, 1 lutego 2019

Sernik królewski z wiśniami




Sernik królewski to na równi z krakowskim czy wiedeńskim swego rodzaju klasyka wśród serników. Co nie znaczy, że nie można go modyfikować na swój gust. Bazując na rodzinnym przepisie upiekłam nieco inną wersję sernika, który natychmiast został okrzyknięty najpyszniejszym królewskim sernikiem ever;)


Sernik królewski z wiśniami 

Składniki:
ciasto:
2,5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
0,5 szklanki drobnego cukru
200g masła
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa serowa:
800g twarogu półtłustego lub śmietankowego
250ml śmietanki 36%
2/3 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
sok i skórka otarta z cytryny
1 słoik wiśni w syropie (400ml)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, proszek i cukier wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić, wlać do suchych składników, dodać śmietanę i zagnieść ciasto (jeśli będzie mocno się kleić, dosypać trochę mąki). Ciasto podzielić na 5 kawałków, z każdego uformować kulę, owinąć folią i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na noc do lodówki.
Wiśnie osączyć na durszlaku (syrop można wykorzystać do ugotowania np. kisielu czy kompotu).
Twaróg zmielić dwukrotnie, dodać śmietankę, cukier, sok i skórkę z cytryny, żółtka jaj, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.
Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 3 kawałki ciasta zetrzeć na dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na dnie formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180stC. Formę z ciastem wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę serową, z wierzchu poukładać osączone wiśnie i na wiśnie zetrzeć pozostałe ciasto.
Wstawić do piekarnika, piec 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić przez godzinę przy uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

 

4 komentarze:

Drukuj