piątek, 15 sierpnia 2025

Najlepsze pierogi z jagodami

 
Najlepsze pierogi z jagodami


Na zakończenie sezonu jagodowego wchodzą pierogi. Najlepsze! Cienkie ciasto, jagodowe nadzienie, które barwi język:) a jeśli przypadkiem zabarwi bluzkę, wystarczy polać plamę wrzątkiem, zejdzie bez śladu - sprawdzone. Zróbcie od razu podwójną porcję, bo bez dokładki się nie odbędzie!
 

Najlepsze pierogi z jagodami 

Składniki:

  na ok 30 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
Nadzienie:
  • 0,5 litra jagód
  • 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
do podania: jogurt, śmietana, cukier, prażone płatki migdałów

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut.

 Póki ciasto odpoczywa przygotowuję nadzienie. Płuczę jagody, osuszam na papierowym ręczniku, mieszam z cukrem i budyniem.
Ciasto rozwałkowuje na grubość około 2 mm, wykrawam kółka 7 cm, wykładam nadzienie i zlepiam. Pierogi układam na podsypanej mąką stolnicy albo desce.
Wrzucam do gotującej się wody, gotuję około minuty od wypłynięcia.
Podaję z jogurtem albo śmietaną i brązowym cukrem, można posypać prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego! 
 
Najlepsze pierogi z jagodami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz