Na zakończenie sezonu jagodowego wchodzą pierogi. Najlepsze! Cienkie ciasto, jagodowe nadzienie, które barwi język:) a jeśli przypadkiem zabarwi bluzkę, wystarczy polać plamę wrzątkiem, zejdzie bez śladu - sprawdzone. Zróbcie od razu podwójną porcję, bo bez dokładki się nie odbędzie!
Polecam również inne przepisy na sezonowe pierogi
Najlepsze pierogi z jagodami
Składniki:
na ok 30 sztuk
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Nadzienie:
- 0,5 litra jagód
- 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
Przygotować
ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod
koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut.
Ciasto rozwałkowuje na grubość około 2 mm, wykrawam kółka 7 cm, wykładam nadzienie i zlepiam. Pierogi układam na podsypanej mąką stolnicy albo desce.
Wrzucam do gotującej się wody, gotuję około minuty od wypłynięcia.
Podaję z jogurtem albo śmietaną i brązowym cukrem, można posypać prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz