Na zakończenie sezonu jagodowego wchodzą pierogi. Najlepsze! Cienkie ciasto, jagodowe nadzienie, które barwi język:) a jeśli przypadkiem zabarwi bluzkę, wystarczy polać plamę wrzątkiem, zejdzie bez śladu - sprawdzone. Zróbcie od razu podwójną porcję, bo bez dokładki się nie odbędzie!
Polecam również inne przepisy na sezonowe pierogi
Najlepsze pierogi z jagodami
Składniki:
na ok 30 sztuk
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
Nadzienie:
- 0,5 litra jagód
- 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
Przygotować
ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod
koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut.
Ciasto rozwałkowuje na grubość około 2 mm, wykrawam kółka 7 cm, wykładam nadzienie i zlepiam. Pierogi układam na podsypanej mąką stolnicy albo desce.
Wrzucam do gotującej się wody, gotuję około minuty od wypłynięcia.
Podaję z jogurtem albo śmietaną i brązowym cukrem, można posypać prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Moja mama robiła. Ja jeszcze nie zabierałam się za te pierogi.
OdpowiedzUsuńLatem nie ma lepszych pierogów.
OdpowiedzUsuńPierogi wyglądają tak bardzo apetycznie, idealnie!
OdpowiedzUsuńPycha! Nie pamiętam kiedy ostatni raz takie jadłam.
OdpowiedzUsuńJagody plus waniliowy budyń to świetne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńW tym roku nie robiłam tych pierogów. Twoja propozycja bardzo mi sie podoba.
OdpowiedzUsuńCienkie ciasto to dla mnie klucz, zawsze staram się je tak zrobić, jak opisujesz. Przepysznie Twoje wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZ budyniem nigdy nie robiłam. Koniecznie muszę sprobowac.
OdpowiedzUsuń