piątek, 15 sierpnia 2025

Najlepsze pierogi z jagodami

 
Najlepsze pierogi z jagodami


Na zakończenie sezonu jagodowego wchodzą pierogi. Najlepsze! Cienkie ciasto, jagodowe nadzienie, które barwi język:) a jeśli przypadkiem zabarwi bluzkę, wystarczy polać plamę wrzątkiem, zejdzie bez śladu - sprawdzone. Zróbcie od razu podwójną porcję, bo bez dokładki się nie odbędzie!
 

Najlepsze pierogi z jagodami 

Składniki:

  na ok 30 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
Nadzienie:
  • 0,5 litra jagód
  • 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego lub mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
do podania: jogurt, śmietana, cukier, prażone płatki migdałów

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą, wlać wodę, zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto owinąć folią, odstawić na 30 minut.

 Póki ciasto odpoczywa przygotowuję nadzienie. Płuczę jagody, osuszam na papierowym ręczniku, mieszam z cukrem i budyniem.
Ciasto rozwałkowuje na grubość około 2 mm, wykrawam kółka 7 cm, wykładam nadzienie i zlepiam. Pierogi układam na podsypanej mąką stolnicy albo desce.
Wrzucam do gotującej się wody, gotuję około minuty od wypłynięcia.
Podaję z jogurtem albo śmietaną i brązowym cukrem, można posypać prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego! 
 
Najlepsze pierogi z jagodami

8 komentarzy:

  1. Moja mama robiła. Ja jeszcze nie zabierałam się za te pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Latem nie ma lepszych pierogów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi wyglądają tak bardzo apetycznie, idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Nie pamiętam kiedy ostatni raz takie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jagody plus waniliowy budyń to świetne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym roku nie robiłam tych pierogów. Twoja propozycja bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cienkie ciasto to dla mnie klucz, zawsze staram się je tak zrobić, jak opisujesz. Przepysznie Twoje wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z budyniem nigdy nie robiłam. Koniecznie muszę sprobowac.

    OdpowiedzUsuń