Kiedy lato zaczyna się chylić ku końcowi, a w sadzie gałęzie uginają się od dojrzałych śliwek, to znak, że pora na drożdżowe ciasto z owocami. We wspomnieniach przenoszę się kilkadziesiąt lat wstecz i widzę te wiklinowe kosze wypełnione po brzegi śliwkami. Ich zapach, fioletowe skórki z charakterystycznym nalotem, miodowy smak i soczystość to dla mnie wspomnienie wakacji na wsi, leniwych popołudni, kiedy ciocia wyjmowała z pieca złociste drożdżowe ciasto, a my, dzieciaki, zwabione zapachem, biegaliśmy co chwila do kuchni, żeby podejrzeć, czy już można uskubnąć kawałek jeszcze ciepłego placka.
To ciasto ma w sobie coś więcej niż tylko smak – to wspomnienie dzieciństwa, czasów, kiedy dzień płynął wolniej, a każdy owoc z sadu smakował jak mały cud.
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką to taki smak, który przenosi prosto na wieś z czasów dzieciństwa – do ogrodu, gdzie jeszcze ciepłe powietrze pachnie sianem, nad astrami w ogródku krążą stada motyli, a kawałek ciasta smakuje najlepiej na kocu pod jabłonką. Proste, puszyste i pełne owoców, które lekko się rozpływają, a słodka kruszonka przyjemnie chrupie.
Nie trzeba wiele – trochę cierpliwości do wyrośnięcia ciasta, kilka śliwek z koszyka i mamy w domu kawałek wakacji
Dziś zapraszam Was do przygotowania tego klasycznego wypieku. Jest prosty, puszysty i cudownie pachnie - idealny do kawy, herbaty albo po prostu ze szklanką mleka. I ma moc przywoływania wspomnień;)
Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:
- Plecionki z powidłami i orzechami
- Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon
- Bułeczki z młodą kapustą
- Domowe lubelskie cebularze
- Strucla z orzechami
- Jagodzianki z migdałową kruszonką
- Jagodzianki z kruszonką
- Bułeczki z jabłkami i kruszonką
- Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:- 250g mąki
- 15g drożdży
- 50g cukru
- 1 jajko M i 1 żółtko
- 120ml mleka
- 20g masła
- łyżka oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
nadzienie:
- 700g śliwek (najlepiej węgierek)
- łyżeczka cynamonu
kruszonka:
- 50g masła
- 20g mąki
- 60g mąki migdałowej
- 50g cukru
Przygotować
rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe mleko (nie gorące!), 1
łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko roztrzepać z cukrem, wlać esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić
jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Z
ciasta uformować kulę, włożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić
do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno przynajmniej podwoić
objętość).
Przygotować nadzienie: śliwki opłukać, przekroić na pól i usunąć pestki. Oprószyć cynamonem.
Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, włożyć do tortownicy. Na ciasto wysypać śliwki, lekko wgnieść je w ciasto. Odstawić na ok 20-30 minut do napuszenia.
Składniki kruszonki rozetrzeć. Posypać nią śliwki. Wstawić do
nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45minut w temp. 170stC (góra - dół, można
na dno piekarnika wstawić puszkę z gorącą wodą). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby
nieco
przestygło. Można polać cytrynowym lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz