piątek, 22 sierpnia 2025

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

 

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką

Kiedy lato zaczyna się chylić ku końcowi, a w sadzie gałęzie uginają się od dojrzałych śliwek, to znak, że pora na drożdżowe ciasto z owocami. We wspomnieniach przenoszę się kilkadziesiąt lat wstecz i widzę te wiklinowe kosze wypełnione po brzegi śliwkami. Ich zapach, fioletowe skórki z charakterystycznym nalotem, miodowy smak i soczystość to dla mnie wspomnienie wakacji na wsi, leniwych popołudni, kiedy ciocia wyjmowała z pieca złociste drożdżowe ciasto, a my, dzieciaki, zwabione zapachem, biegaliśmy co chwila do kuchni, żeby podejrzeć, czy już można uskubnąć kawałek jeszcze ciepłego placka.

To ciasto ma w sobie coś więcej niż tylko smak – to wspomnienie dzieciństwa, czasów, kiedy dzień płynął wolniej, a każdy owoc z sadu smakował jak mały cud.

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką to taki smak, który przenosi prosto na wieś z czasów dzieciństwa – do ogrodu, gdzie jeszcze ciepłe powietrze pachnie sianem, nad astrami w ogródku krążą stada motyli, a kawałek ciasta smakuje najlepiej na kocu pod jabłonką. Proste, puszyste i pełne owoców, które lekko się rozpływają, a słodka kruszonka przyjemnie chrupie.

Nie trzeba wiele – trochę cierpliwości do wyrośnięcia ciasta, kilka śliwek z koszyka i mamy w domu kawałek wakacji

Dziś zapraszam Was do przygotowania tego klasycznego wypieku. Jest prosty, puszysty i cudownie pachnie - idealny do kawy, herbaty albo po prostu ze szklanką mleka. I ma moc przywoływania wspomnień;) 

 

Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:

 

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką  

 Składniki:
  • 250g mąki
  • 15g drożdży
  • 50g cukru
  • 1 jajko M i 1 żółtko
  • 120ml mleka
  • 20g masła
  • łyżka oleju 
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

nadzienie:

  • 700g śliwek (najlepiej węgierek) 
  • łyżeczka cynamonu 

kruszonka:

  • 50g masła
  • 20g mąki
  • 60g mąki migdałowej
  • 50g cukru 

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać  ciepłe mleko (nie gorące!), 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajko i żółtko roztrzepać z cukrem, wlać esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Z ciasta uformować kulę, włożyć do posmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość). 

Przygotować nadzienie: śliwki opłukać, przekroić na pól i usunąć pestki. Oprószyć cynamonem. 

Tortownicę 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, włożyć do tortownicy. Na ciasto wysypać śliwki, lekko wgnieść je w ciasto. Odstawić na ok 20-30 minut do napuszenia.

Składniki kruszonki rozetrzeć. Posypać nią śliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45minut w temp. 170stC (góra - dół, można na dno piekarnika wstawić puszkę z gorącą wodą). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby nieco przestygło. Można polać cytrynowym lukrem.
Smacznego! 

 

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz