wtorek, 12 stycznia 2016

Sałatka jarzynowa z fasolą i kabanosami

Ręka do góry, kto robił na Święta sałatkę jarzynową:) Choć jest znana i czasem wydaje się zbyt prosta i mało elegancka, to wciąż ją lubimy i często gości na świątecznym stole. Ile domów tyle przepisów na tę sałatkę: z selerem, z jabłkiem, z ziemniakami lub bez, z kukurydzą, z... 
A zauważyliście, że w każdym domu smakuje inaczej? Podzielę się moim pomysłem na nieco inną jej wersję. Jest równie smaczna, ale inna - z fasolą, kabanosami - sycąca i treściwa. 

Składniki:
3 ziemniaki
3 marchewki
3 jajka
3 kiszone ogórki
1 szklanka ugotowanej fasoli
100g kananosów
sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka chrzanu (ze słoika)
sok z cytryny do smaku
świeżo mielony pieprz

Ziemniaki i marchew wyszorować dokładnie, ugotować w mundurkach, przestudzić.
Jajka ugotować na twardo.
Ogórki, ziemniaki, marchew, jajka pokroić w kostkę, kabanosy pokroić w kawałki, dodać fasolę, wszystko wymieszać.
Składniki sosu wymieszać, połączyć z sałatką.
Smacznego!

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Granola pomarańczowo-kokosowa

Rozkoszując się korzenną kawą pisałam, że w planach mam coś pomarańczowego. Dotrzymuję słowa i oto ona - pomarańczowo-kokosowa granola. Chrupiąca, zdrowa, słodka w sam raz i pachnąca pomarańczami. Póki robiłam zdjęcia, nie mogłam się powstrzymać i wyjadałam ją prosto ze słoika:)

Składniki:
2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych (ewentualnie górskich)
0,5 szklanki otrębów owsianych z chia
0,5 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki posiekanych migdałów
0,5 szklanki orzechów włoskich
0,5 szklanki jasnych rodzynków
2-3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki miodu lipowego, akacjowego lub syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
sok i skórka otarta z 2 małych ekologicznych pomarańczy

Wszystkie składniki oprócz rodzynków wymieszać w misce, aż się skleją, wyłożyć na blaszkę i uklepać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 170stC, w trakcie pieczenia 2 razy zamieszać.
Granolę wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłą wymieszać z rodzynkami, ostudzić. Przechowywać w puszce lub słoiku.
Smacznego!

piątek, 8 stycznia 2016

Piernikowa kawa zbożowa


Bardzo lubię aromat kawy, wszelakie desery czy pralinki o smaku kawowym, a ponieważ moje serce podskakuje (dosłownie) przy filiżance espresso, tylko czasem pozwalam sobie na latte. Ostatnio sięgam co raz częściej po kawy zbożowe. Znana mi jeszcze z dzieciństwa Inka znów znalazła swoje miejsce na półce w szafce, a ja mogę rozkoszować się kawą kiedy tylko mam ochotę, nawet o 23-ej:)
Dziś przy kubku korzennej kawy wspominam naszą Wigilię i pachnące piernikiem Święta Bożego Narodzenia... A jutro będzie pomarańczowo:) 

2 łyżeczki zbożowej kawy (u mnie Inka) zaparzam pół szklanki gorącej wody. Kilka pierniczków (takich chrupkich, bez nadzienia i polewy) namaczam w kawie, a gdy rozmiękną, dolewam łyżkę syropu piernikowego i miksuję w blenderze. W szklankach spieniam mleko, wlewam kawę i posypuję pokruszonym pierniczkiem.
Gotowe!

czwartek, 7 stycznia 2016

Karnawałowe róże

Wczorajsze Święto Trzech Króli rozpoczęło okres karnawału, który w tym roku jest wyjątkowo krótki - już 9 lutego mamy ostatki. Zatem nastał czas pączków, faworków, chrustów. Chyba nawet się nieco stęskniłam za kaloriami, więc nie czekając do Tłustego Czwartku zapraszam na róże. Robię je z tego samego ciasta, co faworki. Są delikatne, kruche i bardzo smaczne.

Składniki:
200g mąki tortowej
2 żółtka (z dużych jajek)
2 łyżki śmietany
1 łyżka spirytusu
łyżeczka masła
szczypta soli

dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
konfitura wiśniowa lub truskawkowa z całymi owocami

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając trochę śmietany. Ciasto powinno być miękkie, gładkie, elastyczne. Przykryć go ściereczką i odstawić na pół godziny by odpoczęło.
Ciasto położyć na stolnicy i bić wałkiem min. 15 minut. Chodzi o to, żeby wtłoczyć w niego jak najwięcej powietrza.
Po wybijaniu ciasto rozwałkować bardzo cienko, szklanką wycinać kółka różnej wielkości. Na jedną różę potrzebne są 3 kółka: np. 7-5-3cm. Każde koło naciąć po bokach, położyć jedno na drugim, docisnąć środek palcem.
W rondlu rozgrzać olej, na gorący wrzucać po kilka róż, smażyć na złoto z obu stron, osączyć na papierowym ręczniku. Róże układać na paterach, posypując cukrem pudrem, w środek każdej włożyć wisienkę lub truskawkę.
Radosnego karnawału!

wtorek, 5 stycznia 2016

Pikantny czekoladowy gulasz z ryżem i pistacjami

 
Mamy nowy, nowiuśki, nowiusieńki... 2016 rok. Jaki będzie? Co przyniesie? Póki co wszystko wraca do codzienności. Nawet sikorki mimo naszej dwutygodniowej nieobecności znów tak samo przylatują do karmnika i czasem zaglądają w okno. 
I ja dziś rano tak samo piję gorącą ziołową herbatę i próbuję poukładać w myślach wszystkie moje plany i zamiary. Choć wiem, że to marny trud. Jak powiedział Woody Allen: "Jeśli chcesz rozśmieszyć Pana Boga, opowiedz Mu o swoich planach". Mam jednak kilka kulinarnych marzeń, a wśród nich upieczenie makaroników (pierwsza próba już była i całkiem udana, ale wiem, że potrafię więcej:) 
Zatem nie będę głośno myśleć i planować, lepiej będzie gdy po prostu zacznę działać. 
Nasza przerwa świąteczno-noworoczna zauważalna była również na blogu. Nie miałam czasu ani możliwości codziennie zaglądać na blog i odpowiadać na komentarze. Dopiero po powrocie przeczytałam, że jeden z Czytelników postanowił zmierzyć się z pieczonym gulaszem z czekoladą. Mam nadzieję, że posmakowało tak samo, jak nam. Ostatnio zrobiłam pikantną wersję tego dania z wieprzowiną, podałam z ryżem, posypany pistacjami. Cóż mogę powiedzieć - było pysznie;)

Polecam również inne przepisy na wołowinę:

 

Pikantny czekoladowy gulasz z ryżem i pistacjami

Składniki:
200g ryżu
1 papryczka chili
50g pistacji
500g szynki lub łopatki wieprzowej
2 jabłka
2 szalotki
100ml czerwonego wina
50g gorzkiej czekolady (min 70%)

marynata:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu gryczanego
4 łyżki soku pomarańczowego
0,5 łyżeczki chili
świeżo mielony pieprz
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
kilka gałązek tymianku
3 łyżki oliwy

Składniki marynaty wymieszać. Mięso pokroić w kawałki (ok 2-3cm), polać marynatą, odstawić na  kilka godzin.
W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą ułożyć pokrojoną w piórka szalotkę, obrane ze i pokrojone w cząstki jabłka, połowę posiekanej chili. Na to wyłożyć mięso, polać marynatą i winem, przykryć, piec w piekarniku w temp. 120stC przez 3 godziny.
Pod koniec pieczenia do sosu dodać posiekaną drobno czekoladę, piec jeszcze 30 minut.
Ryż ugotować na sypko. Na talerze wyłożyć ryż, mięso, posypać siekanymi pistacjami i udekorować krążkami chili.
 Smacznego!