poniedziałek, 8 lipca 2013

Truskawkowe ciasto z bezą

Kolejne ciasto z truskawkami. Nie mogło być inaczej - truskawki już się kończą, a ja mam ciągle niedosyt;) Ciasto jest pyszne! Słodkie w sam raz, z chrupiącą bezą (połowę zjedliśmy na ciepło). Spróbuję zrobić je z jabłkami lub śliwkami w sezonie.





3 żółtka
1szkl. mąki + 1 łyżka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
150g masła
1 łyżka śmietany
0,5 łyżeczki proszku
Wyrobić ciasto, rozwałkować cienko i wykleić nim blaszkę wyłożoną papierem (22x33cm), podpiec ok. 10-15 minut do zarumienienia.

2 szklanki pokrojonego rabarbaru
0,5 szklanki cukru
2 szklanki truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Rabarbar wymieszać z cukrem, poddusić do miękkości na patelni, dodać pokrojone truskawki. Mąkę ziemniaczanką wymieszać z kilkoma łyżkami wody, dodać do owoców, zagotować, mieszając, aż zgęstnieje.

3 białka
4 łyżki cukru
Łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać cukier i dodać sok z cytryny.

Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce, na wierzchu wyłożyć pianę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z truskawkami. Truskawka na ciepło nabiera fajnego lekko kwaskowatego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciasto... Też lubię bardzo truskawki na ciepło ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda, truskawki w ciastach są rewelacyjne: )

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że truskawki już się kończą, ale spróbuję zrobić z innymi owocami. I oczywiście podzielę się efektem;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj