poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sałatka z rukoli i kurczaka z owocami i serem



Na balkonie, jak co roku, mam kilka doniczek z przeróżnymi ziołami: estragon, tymianek, bazylia, rozmaryn, majeranek, pietruszka, melisa i mięta. W tym roku do kolekcji posiałam jeszcze rukolę. Jakaż ona urosła! wystarczy kilka listków i już mam sałatkę;)
Właśnie, na sałatkę mnie nie trzeba specjalnie namawiać, czy to owocową, czy warzywną, czy taką, która zastąpi cały posiłek. Te ostatnie szczególnie lubię za ciekawe połączenia składników.
Zerwałam więc trochę rukoli, dodałam kurczaka, ser, pomarańcze i truskawki i ... odpłynęłam do krainy kulinarnej rozkoszy! 
Polecam!

Składniki (2 porcje):
2-3 garści liści rukoli
1 filet z kurczaka (ok 200g)
1 pomarańcza
6 dużych truskawek
50g sera camembert
50g sera typu feta
2 łyżki pestek słonecznika i dyni
przyprawa do kurczaka (użyłam młynka Kamis)
1 łyżka oliwy

dip:
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju z pestek dyni

Filet z kurczaka posypać przyprawą i polać oliwą, odstawić na30 minut.
Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, wyciąć błonki, przekroić na pól. Truskawki pokroić w ćwiartki (lub na pół w zależności od wielkości). Camembert pokroić w trójkąty, fetę w kostkę. Na patelni grillowej usmażyć filet z obu stron. Pokroić w poprzek w grube plasterki.
Na talerzu wyłożyć liście rukoli, owoce i sery oraz kurczaka.
Składniki dipu wymieszać, polać sałatkę i posypać pestkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukuj