środa, 25 czerwca 2014

Tagliatelle zapiekane z jajkiem



To był bardzo sycący obiad! Kompozycja smaków, które pasują do siebie. Gniazdka nitek tagliatelle (lub inaczej tagliolini) zapieczone z jajkiem. Ser na wierzchu cudownie się zapiekł, tak jak lubię najbardziej:)
Polecam!

Składniki:
2 gniazdka makaronu tagliatelle nitki
4 jaja
2 dymki ze szczypiorkiem
4 cienkie kabanosy
50g sera typu parmezan, grana padano
sól morska z pieprzem
oregano
oliwa z oliwek

Makaron ugotować o osolonej wodzie, odcedzić. Dymkę i szczypiorek pokroić, zeszklić na oliwie, wymieszać z makaronem. Kokilki wysmarować oliwą. Do kokilek włożyć makaron robiąc wgłębienie (jak gniazdko), posypać pokrojonymi kabanosami, wbić po 1 jajku, doprawić, posypać startym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 10 minut w temp. 180st.C, aż białko całkowicie się zetnie.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj