czwartek, 5 czerwca 2014

Sałatka w miseczkach

Mam dylemat, co w tym przepisie zasługuje na większą uwagę - czy chrupiące miseczki czy sama sałatka. Miseczki są jadalne;) Upiekłam je, oblepiając ciastem formę na muffinki z zewnątrz.  Wyszły takie nieco rustykalne, ale bardzo urocze.
Natomiast sałatka jest przepyszna: świeża rukola, pomarańcze, winogrona oraz ser. A podana w takich jadalnych miseczkach zachwyci gości:)
Polecam!

Składniki:

ciasto na miseczki (15 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
100g masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 żółtko
szczypta soli

Masło posiekać z mąką i solą, dodać żółtko i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie mocno się kleić do rąk - dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wycinać koła o średnicy ok 12cm. Formę na muffinki odwrócić, z wierzchu oblepić ciastem, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12-15 minut w temp. 180st.C. Ostudzić, delikatnie zdjąć z formy.

Sałatka:
100g liści rukoli
1 duża pomarańcza
200g czerwonych winogron
100g sera camembert
100g sera koziego
glassa balsamiczna (np. malinowa)

Sery pokroić, pomarańczę obrać i usunąć błony, winogrona przekroić i usunąć pestki. Sery, owoce i rukole połączyć, skropić octem balsamicznym. podawać w miseczkach.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Obie rzeczy są genialne i doskonale rozumiem Twój dylemat :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj