niedziela, 22 czerwca 2014

Kurczak z kurkami pod pierzynką sera

 
 Krótki wypad do lasu po jagody zaowocował również kurkami:) Trafiliśmy na miejsce, gdzie chyba nikt wcześniej nie chodził, może nie wiedział, że już są grzyby. Tym lepiej dla nas;) Pół łubianki kurek już oczyściłam, jutro będzie z nich sos z królikiem (albo królik w sosie z kurkami). A dziś improwizując nad obiadem, część kurek dodałam do fileta z kurczaka, zapiekanego pod pierzynką sera...
W-y-ś-m-i-e-n-i-t-e!

Składniki:
1 filet w kurczaka (pojedynczy, ok. 300g)
dwie spore garści kurek
50g sera żółtego
sól 
pieprz czarny
szczypta tymianku
2 łyżki masła klarowanego
oliwa

Filet przekroić na pół, na dwa płaskie kotlety. Każdy kotlet lekko rozbić tłuczkiem, doprawić. Grzyby pokroić, małe zostawić w całości. Masło roztopić w rondelku, wrzucić kurki, smażyć, aż puszczą sok i sok odparuje, zdjąć z ognia, oprószyć solą i pieprzem.
Kotlety wyłożyć na wysmarowaną oliwą blachę (można na papier do pieczenia), na kotletach położyć kurki, posypać startym serem, zapiekać w piekarniku ok 20 minut w temp. 180st.C.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Piękne zdjęcia, danie wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj