czwartek, 26 czerwca 2014

Letnia sałatka z pieczonymi pomidorami


Truskawkowy sezon powoli się kończy, a ja codziennie zajadam się świeżymi słodkimi truskawkami, żeby przechować ten smak w pamięci aż do następnego lata. Za kilka dni planuję robić dżemy i syrop, a dziś na kolację jeszcze będą pierogi (zgadnijcie z czym) :) Istny truskawkowy szał! 
Truskawki świetnie nadają się też do sałatek. Dodałam je do sałatki z pieczonych pomidorów, rukoli, sera, podkreślając i podkręcając smak pysznym sosem z glassy balsamicznej i oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Lato na talerzu!
Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Polecam!

Składniki:
garść liści rukoli
garść liści sałaty, roszponki, bazylii
2 dojrzałe pomidory
kilka truskawek
50g sera żółtego (typu Bursztyn)
1 łyżka kaparów
sól morska gruboziarnista
pieprz czarny świeżo mielony
1 saszetka oleju Kujawskiego ze smakiem (pomidory, czosnek i bazylia)
1 łyżeczka glassy balsamicznej

Pomidory pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze wysmarowanej olejem, posypać solą, pieprzem. Wstawić do gorącego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180st.C. Po upieczeniu lekko ostudzić.
Liście umyć, osuszyć z nadmiar wody, ułożyć na talerzu. Na liściach ułożyć pomidory, pokrojone truskawki. Ser pokroić w wióry za pomocą obieraczki do warzyw, razem z kaparami dodać do sałatki.
Resztę oleju wymieszać z glassą, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę.
Smacznego!






3 komentarze:

Drukuj