środa, 3 grudnia 2014

Wigilijny kompot z suszu

Wśród 12 dań na wigilijnym stole pozycję obowiązkową zajmuje kompot. Ale nie jest to zwykły kompot, ośmielę się stwierdzić, że kompot z suszu ma w sobie coś, co nazywamy smakiem Świąt. 
Tak pomyślałam, że przecież przygotowania do Wigilii rozpoczynam już w sierpniu, kiedy dojrzewają najlepsze letnie gruszki - cukrówki, zbieramy je i suszymy. A później, we wrześniu, suszę antonówki i węgierki, żeby na Święta ugotować z nich najlepszy kompot. Obowiązkowo w największym garnku, z laską cynamonu, miodem i plasterkami pomarańczy. Wyjadam później kawałki owoców, które tego wieczoru smakują jak najlepszy deser!

Składniki:
100g suszonych jabłek
100g suszonych śliwek (wędzonych)
100g suszonych moreli
100g suszonych gruszek
1 duża pomarańcza (najlepiej ekologiczna)
kawałek cynamonu
2 goździki
2-3 łyżki miodu

Do dużego garnka wlać 4 litry wody, dodać owoce, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 25 minut. Pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki, razem z cynamonem i goździkami dodać do kompotu, dosłodzić do smaku, gotować jeszcze 5 minut. 
Smacznego!


17 komentarzy:

  1. Cudnie podany, muszę odgapić na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia, taka atmosfera Świąt u Ciebie na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione Świąteczne danie!!! Jak dla mnie to też smak Świąt, a wręcz dusza ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w Święta smakuje wyjątkowo, choć lubię go pić przez całą zimą;)

      Usuń
  4. Uwielbiam!! Bez niego nie ma świąt :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Poczułam Wigilię przez ekran monitora <3

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie nie podaje się kompotu z suszu, ale chętnie spróbowałabym jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podane!! Bardzo ładnie!
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię kompot z suszu:) Ten wygląda bardzo pięknie;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj