sobota, 17 stycznia 2015

Sakiewka z jajka


Jajko... Bez niego nie wyobrażam gotowania! Kiedyś uważano je za przyczynę podwyższonego cholesterolu, ale jednak jego właściwości odżywcze są o wiele bardziej korzystne dla zdrowia. I wciąż jest bardzo popularną potrawą śniadaniową - jemy je ugotowane na miękko lub twardo, jako omlet lub smażone, po wiedeńsku lub w koszulce, po benedyktyńsku albo zapiekane w bułce... Tę listę wzbogaciłam o kolejną propozycję  - sakiewka z jajka. Proces przygotowania i ugotowania zajmie tyle samo czasu, ile zwykłe gotowanie jajka.

Potrzebna będzie folia spożywcza, odrobinka oleju lub oliwy i jajko (najlepiej od szczęśliwej kurki).
W rondelku nastawiam wodę do gotowania.
Kawałek folii smaruję oliwą, układam w miseczce, wbijam jajko. Folię zawiązuję i zanurzam w gotującej się wodzie, żeby końce wystawały ponad wodą. Po ok. 3 minutach jajko na miękko gotowe - rozcinam folię i wykładam na talerz najlepsze śniadanie:)
Kto się skusi na taką zabawę i zaskoczy bliskich w sobotni poranek?:)

A może chcielibyście poćwiczyć przygotowanie jajka w koszulce bez używania folii? W przepisie jest również krótki film. Kliknijcie w ten przepis;) 


22 komentarze:

  1. Jestem pod wrażeniem, takie cudeńko można stworzyć z (nie)zwykłego jajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie jeszcze wiele różnych sposobów na jajko by się znalazło;)

      Usuń
  2. Haha ale świetny patent! :D Ale byłoby zdziwienie naszych rodziców, gdybyśmy na Wielkanocne śniadanie przygotowały takie sakiewki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dłużej podgotować, będzie na twardo:) U nas na Wielkanoc muszą być tradycyjne, w skorupach, bo się nimi bijemy:)

      Usuń
    2. Te byłyby tylko tak na raz, aby urozmaicić śniadanie ;) Podejrzewamy, że biorąc pod uwagę wszystkie związki chemiczne, które podczas gotowania uwolniły się z tej folii to lepiej nie jeść tego codziennie :P

      Usuń
    3. ja też nie będę tak przygotowanych jajek jeść często, ale czasem zrobię, żeby właśnie urozmaicić śniadanie;)

      Usuń
  3. Fajnie wygląda :-) muszę spróbować takie zrobić. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robie takie super to wyglada i jest smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super! Muszę nieskromnie przyznać, że mnie idealnie wychodzi jajko,, w koszulce,, :) ale chętnie skorzystam z Twojej propozycji bo jeszcze tak nie robiłam... Dzięki :)
    Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje w koszulce nie są idealne, muszę więcej ćwiczyć;)

      Usuń
  6. Jajko, a do tego w komplecie awokado <3 Pychota.
    Pomysł z folią widziałam juz kilka razy, ale jakoś zawsze o nim zapominałam. Zrobię jutro na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zobaczyłam niedawno i postanowiłam wypróbować. Efekt widać;) sposób jeszcze nie raz wykorzystam;)

      Usuń
  7. Wygląda bardzo ciekawie i efektownie ;) Muszę kiedyś i ja spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super kreatywne! muszę spróbować!

    Ps.Serdecznie zapraszam do brania udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sakiewka jest prosta do zrobienia:)
      Myślę nad przepisem na konkurs;) dziękuję za przypomnienie!

      Usuń
  9. Genialny pomysł, niby zwykłe jajko, a jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł nie był mój, ale właśnie efekt bardzo się mnie spodobał:)

      Usuń

Drukuj