wtorek, 27 stycznia 2015

Chleb żytnio-pszenny z żurawiną

 
Kiedy myślę o domowym chlebie, od razu czuję jego zapach. Taki ciepły, przywołujący najlepsze wspomnienia... 
Najczęściej piekę chleb żytni albo mieszany ze znaczącą przewagą mąki żytniej. Ciężki, ciemny, na zakwasie. Urozmaicam jego smak różnymi dodatkami: a to słonecznik, a to dynia, a to prażona cebulka lub żurawina. Właśnie taki z żurawiną upiekłam pierwszy raz, ale debiut był udany:)

Składniki:
zaczyn:
3 łyżki zakwasu
150ml letniej wody
100g mąki żytniej typ 1200

ciasto:
cały zaczyn
300g mąki żytniej typ 1200
80g mąki pszennej chlebowej typ 750 (nadaje się też 650)
80g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
350ml wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
50g suszonej żurawiny
opcjonalnie do posypania: garść pestek słonecznika, dyni lub płatków owsianych
olej do posmarowania formy i chleba
otręby lub mąka pełnoziarnista do wysypania formy

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dniu pieczenia: wymieszać mąki z solą, wlać wodę z miodem oraz zaczyn. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto, dodać żurawinę, wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką lub otrębami foremki (u mnie keksówka 30cm), wyrównać wierzch, posypać pestkami, przykryć i odstawić do wyrastania (ok 2-3 godzin w temperaturze pokojowej).
Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 220stC, spryskać wodą i wstawić chleb. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, ułożyć na kratce, przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia.
Smacznego!


28 komentarzy:

  1. Żurawina musiała świetnie skomponować się smakiem :) Piętki z chleba zawsze były pierwsze jedzone przez nas :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas jest zawsze bitwa o pierwszą piętkę... dobrze, że jest ich dwie;)

      Usuń
  2. Ale pysznie wygląda ten chlebek, obłedny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję;) mimo, że to chleb codzienny, to smakuje pysznie;)

      Usuń
  3. chlebek jak marzenie :)
    uwielbiam żytnie pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny. Uwielbiam domowe pieczywo a żurawina nadaje mu świetnego smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, z żurawiną smakuje inaczej, zdecydowanie do powtórki:)

      Usuń
  5. Chciałabym dostać parę kromek tego pysznego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już wyobraziłam sobie jego smak z twarożkiem i miodem! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie Ci wyszedł! Smaczny i zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, domowe pieczywo jest bez sztucznych spulchniaczy:)

      Usuń
  8. Chlebek idealny, pachnie aż u mnie...ustawiam się w kolejce po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za kilka godzin wstawiam do pieca:) wolisz piętkę czy środek?

      Usuń
  9. Bardzo lubię takie chleby, chociaż niekoniecznie z żurawiną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żurawina w nim ne dominuje, a my lubimy, gdy trafi się w kromce kawałek owocu:)

      Usuń
  10. u ciebie jak zawsze można znaleźć pyszności:) pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię ten słodkawy smak żurawiny w chlebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały, domowy chleb. Najlepszy. Wspaniale go upiekłaś, bo go świetnie przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj