środa, 28 stycznia 2015

Ser Koryciński "Swojski" Czesławy Zarzeckiej

 
Mruczeliście kiedyś podczas jedzenia? Przyznam, że dziś pierwszy raz coś takiego mnie się zdarzyło:) i to całkowicie nieświadomie...
Zadzwonił kurier, że ma przesyłkę. Za kilka minut otwieram drzwi, odbieram paczuszkę - ciężkawa. Niecierpliwie rozpakowuję - a tam ser! Jeszcze bardziej niecierpliwie rozwijam worki i folię (muszę powiedzieć, że zabezpieczony był jak należy - długą drogę przebył w nienaruszonym stanie).
Wreszcie wyjęłam ser. Ogromny, ciężki, zwarty, z charakterystycznym wzorkiem, cudownie pachnący i po prostu piękny...
Cały mój zachwyt wywołał ten ser - Ser Koryciński.
Jest to produkt regionalny, wytwarzany na Podlasiu, w gminie Korycin. "Powstała w XVI wieku wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy, wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy. Mieszkańcy Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 - 1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu. Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe i przekazała recepturę wyrobu sera miejscowej ludności."
Ser koryciński wyrabiany jest ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki mleczarskiej i soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu. Następnie skrzep serowy formowany jest w owalną bryłę o średnicy 30cm i wadze dochodzącej nawet do 3.5kg. Na wyprodukowanie takiej ilości sera potrzeba około 30 litrów mleka. W końcowym etapie produkcji ser, w odpowiedniej formie, przenosi się do chłodnego pomieszczenia. Tam, właściwie pielęgnowany, leżakuje od kilku dni do nawet dwóch miesięcy, aż uzyska pożądane stadium dojrzewania.

Ser Koryciński to produkt całkowicie naturalny. Nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. To ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę w zależności od okresu leżakowania. Jest produktem zdrowym, posiadającym wysokie walory odżywcze, produkowanym ze świeżego, surowego mleka pochodzącego od krów swobodnie pasących się na zielonych łąkach malowniczego Podlasia.
Ser Koryciński w sierpniu 2012r. Otrzymał od KE certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin województwa podlaskiego, znajdujących się w powiecie sokólskim: gminy Korycin, Suchowola oraz Janów."

Sery korycińskie produkowane są o różnym stopniu dojrzewania: świeży, leżakowany i dojrzały, a także w różnych smakach: naturalny, z czosnkiem, z orzechami, czarnuszką,  oliwkami, ziarnami, z żurawiną, kminkiem, miętą, chrzanem oraz wiele innych.

Mój wybór padł na Ser Koryciński z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem - absolutnie pyszny! Nie mogłam się powstrzymać i pierwszy ukrojony kawałek zjadłam nawet bez chleba... mmmmm...
To już wiecie, dlaczego dziś mruczałam podczas jedzenia;)

34 komentarze:

  1. Ten ser podbił moje serce i smak :-) uwielbiam go :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z suszonymi pomidorami jest najlepszy :D Jeju nie wiedziałybyśmy co na końcu robić z taką pokaźną ilością sera xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pysznie smakuje, ale pewnie inne smaki też są ciekawe. Ser jest duży, ale poczęstuję rodzinę i znajomych, niech wiedzą, co dobre;)

      Usuń
  3. Mój rarytas potwierdzam ser jest przepyszny . Można z nim zrobić przeróżne smakołyki . Ja robiłam http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/01/Mini-pizza-na-srednim-ciescie-z-serem-Korycinskim.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne te Twoje pizze, jest w tym zasługa sera korycińskiego;)

      Usuń
  4. Uwielbiam sery, straszną mam ochotę na ten serek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pierwsze słyszę :) uwielbiam sery, więc pewnie i ja pomruczałabym podczas jedzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością, bardzo polecam ten ser, jest niesamowicie pyszny!

      Usuń
  6. Wszędzie o nim czytam i chętnie bym skosztowała tych pyszności....

    OdpowiedzUsuń
  7. WOW! uwielbiam takie sery! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda baaardzo apetycznie, chętnie bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszny jest ten serek, a Twoje zdjęcia jeszcze bardziej zachęcają do zjedzenia

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem sero-maniaczką! Ten wygląda strasznie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi być wyśmienity... szkoda, że komputer pozwala tylko oglądać, a nie przekazuje zapachu i smaku :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś go próbowałam i bardzo mi smakował, ale potem nigdzie jakoś go nie widziałam :) A Twoja wersja wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wersja z pomidorami, bazylią i czosnkiem jest genialna! A serek można kupić bezpośrednio u producentki na http://www.ser-korycinski.pl

      Usuń
  13. Jadłam właśnie ten rodzaj i cudowny był. Szkoda,że jakoś kupić go w mojej okolicy nie mogę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam zerknąć na stronę http://www.ser-korycinski.pl , można też wybrać różne wersje smakowe;)

      Usuń

Drukuj