niedziela, 4 stycznia 2015

Tort czekoladowo-orzechowy

Wracam do blogowania po krótkiej sylwestrowej przerwie. I zacznę od.. tortu:) Na odchudzające koktajle przyjdzie czas nieco później. Tort upiekłam na powitanie Nowego Roku, ale równie dobrze sprawdzi się na urodzinowo-imieninowym przyjęciu. Pyszny, czekoladowy, z obłędną orzechową wkładką. Jego delikatną słodycz przełamałam borówkowym dżemem. Całość wyszła lekka i bardzo pyszna!
A przy okazji życzę wszystkim udanego i bardzo pomyślnego 2015 roku!

Składniki:
ciasto:
4 jaja
2/3szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli ekstraktu orzechowego (rumowego lub migdałowego)
2 łyżki oleju rzepakowego (lub z pestek winogron)

beza:
3 białka
2/3 szklanki mielonych orzechów laskowych (lub migdałów)
1/2 szklanki cukru

krem:
600ml śmietanki 30%
100g ciemnej czekolady (deserowej lub gorzkiej)
1 łyżka cukru pudru

dodatkowo:
150g dżemu z borówek Nasza chata
50ml migdałowego likieru do nasączenia
50g gorzkiej czekolady
kandyzowane wiśnie

Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubijać na mikserem do uzyskania szklistej białej piany, ciągle ubijając wsypać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem, wsypać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ekstrakt i olej, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (średnica 22cm, dno wyłożone papierem), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25-30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąc z piekarnika, upuścić w foremce na stół z wysokości ok 30cm, pozostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie, ostrym nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Biszkopt przekroić na dwa blaty.

Beza: Białka ubijać na mikserem do uzyskania szklistej białej piany, ciągle ubijając wsypać cukier. Orzechy wsypać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Na papierze odrysować krąg o średnicy 22cm, papier odwrócić, na kręgu wyłożyć bezę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut. Bezę wyjąc, pozostawić na papierze do wystygnięcia.

Krem: 200ml śmietanki podgrzać, roztopić w niej połamaną czekoladę, mocno schłodzić w lodówce. Wszystkie śmietanki wlać do naczynia, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dosłodzić cukrem pudrem.

Czekoladowa dekoracja: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rożka, na papierze do pieczenia lub silikonowej macie narysować różne esy-floresy, pozostawić do zastygnięcia.

Dolny blat nasączyć połową likieru, posmarować dżemem, wyłożyć 1/3 kremu, następnie bezę, 1/3 kremu, na kremie rozsmarować dżem, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, udekorować pozostałym kremem, wisienkami i czekoladą.
Słodkiego roku!

27 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie, prawdziwe dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poprosze!
    A niech tez przywitam Nowy Rok na slodko!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie i patrząc na składniki jestem pewna, że by mi bardzo smakował :) Tylko nie nasączałabym go likierem, bo nie przepadam za alkoholem w ciastach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można nasączyć mocną herbatą:)

      Usuń
    2. Ja zawsze nasączam wodą wymieszaną z sokiem z cytryny ;)

      Usuń
    3. ja czasem też, szczególnie owocowe i te dla dzieci. Dla dorosłych pozwalam na kilka % w cieście;)

      Usuń
  4. Taki tort na przyjęcie napewno mocno zaskoczy gości :) SUper przepis. Piękna dekoracja. Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O rety, wygląda przepięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny torcik :-) wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm mniam :D Uwielbiamy na takie torty patrzeć w przekroju :D Ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przekrój nie zawsze jest fotogeniczny, ale pokazuje całe dobro:)

      Usuń
    2. Nie zawsze musi wyglądać idealnie :) Ważne, żeby wyglądał apetycznie :D

      Usuń
  8. Mmm, rewelacja, miło tak słodko przywitać Nowy Rok ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Torcik wygląda jak z cukierni, albo i jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, powiem nieskromnie, że smakuje wcale nie gorzej, niż z renomowanych cukierni;)

      Usuń
  10. Przepiękny, profesjonalny tort. Na pewno również wyśmienicie smakuje! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten tort wygląda lepiej niż z dobrej cukierni. Jest apetyczny i pięknie udekorowany :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj