poniedziałek, 24 czerwca 2019

Drożdżówki z truskawkami i migdałową kruszonką

 

Truskawki za chwilę zostaną już tylko słodkim wspomnieniem, a ja wciąż nie mam dość. Póki truskawkowe szaleństwo trwa, zachęcam do upieczenia takich drożdżówek z truskawkami i migdałową kruszonką.  
Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki:



Składniki na 16 sztuk:
ciasto:
200ml mleka
20g drożdży
0,5 szklanki cukru
2 jajka
400g mąki luksusowej (typ 550)
50g masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej

300g truskawek
3 łyżki bułki tartej

kruszonka:
50g masła
20g mąki
60g mąki migdałowej
50g cukru
białko do posmarowania

Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać ciepłe (nie gorące!) mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Jajka roztrzepać z cukrem i esencją waniliową, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Ciasto wyjąć z miski, podzielić na 16 kawałków. Każdy kawałek ciasta uformować w kulkę, odstawić na 10 minut, następnie rozwałkować na placek o grubości ok 1cm. Na środek posypać odrobinę bułki tartej i wyłożyć przekrojone truskawki.
Bułeczki układać w sporych odstępach na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok 30 minut.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Brzegi bułeczek posmarować białkiem, truskawki posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 18-20 minut w temp. 180stC.
Po upieczeniu ostudzić na kratce przykryte ściereczką.
Smacznego!



8 komentarzy:

Drukuj