środa, 8 lipca 2020

Chleb pszenno-żytni z ziemniakami na zakwasie

chleb żytni z ziemiakami


Pieczenie chleba wciąga, a efekty w postaci aromatycznych bochenków jeszcze bardziej zachęcają do wyszukiwania nowych smaków. Chleb pszenno-żytni na zakwasie jest bardzo prosty do zrobienia, poradzi sobie z nim nawet ten, kto dopiera zaczyna swoją przygodę z pieczeniem chleba. Chleb z dodatkiem gotowanych ziemniaków dłużej pozostaje świeży, jest miękki i aromatyczny.

Polecam również inne przepisy na domowy chleb na zakwasie:

Chleb pszenno- żytni z ziemniakami na zakwasie

Składniki:
150g aktywnego zakwasu żytniego
225g mąki pszennej (typ 650 lub 750)
225g maki żytniej (typ 720)
110g ugotowanych ziemniaków
300ml wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
 
Zakwas należy dokarmić 12h przed pieczeniem (2 łyżki zakwasu+70ml wody+80g mąki żytniej wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 8-12h, następnie odmierzyć 150g, a resztę zakwasu zostawić na następny raz).
Ziemniaki przepuścić przez praskę. W misce wymieszać obie mąki, ziemniaki, zalać wodą z miodem, zmiksować (nasadka hak), odstawić na 20 minut.
Następnie dodać zakwas, zmiksować, wsypać sól i ponownie zmiksować. Ciasto będzie lepkie i gęste (konsystencja podobna do śmietany).
Formę (keksówka 11x35cm) natłuścić olejem, obsypać mąką pełnoziarnistą lub otrębami, wyłożyć ciasto. Wierzch ciasta wyrównać mokrą dłonią lub łyżką maczaną w wodzie.
Ciasto z wierzchu można posypać płatkami owsianymi lub pestkami.
Formę z ciastem przykryć natłuszczoną folią (żeby nie przykleiła się do ciasta w trakcie wyrastania) i odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok 30stC) do wyrastania (może to trwać ok 4-6godzin). Gdy ciasto podwoi objętość, nagrzać piekarnik do 230stC (góra+dół). Z foremki zdjąć folię, wstawić do nagrzanego piekarnika. Na dno piekarnika wrzucić 2 kostki lodu, żeby wytworzyła się para. Chleb piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200stC i piec jeszcze 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, ułożyć na kratce do góry dnem. Przykryć ściereczką i pozostawić do ostudzenia. Po wyjęciu z foremki chleb pod spodem jest miękki, podczas studzenia skórka stanie się bardziej twarda i chrupiąca.
Smacznego!

chleb żytni z ziemiakami

1 komentarz:

Drukuj