wtorek, 21 lipca 2020

Baklava z orzechami włoskimi

Turecka baklava z orzechami, baklawa z orzechami włoskimi,

Turecka baklava z orzechami, baklawa z orzechami włoskimi,

Baklava (czy też bakława) to deser niczym z baśni 1001 nocy. Cieniutkie jak bibuła płaty ciasta przełożone masą orzechową i skąpane w słodkim miodowym syropie. W zależności od rodzaju orzechów smakuje inaczej, rożne mogą być też sposoby jej formowania - od pokrojonej w kostkę lub na kształt rombów po rurki i zawijane ślimaki. Baklawa to deser obowiązkowy do spróbowania podczas wycieczki do krajów bałkańskich, Bliskiego Wschodu czy Grecji.
Moja baklava ma wyrazisty orzechowy smak za sprawą orzechów włoskich, a syrop z dodatkiem pomarańczy nadaje jej ciekawego posmaku.


Baklava z orzechami włoskimi 

Składniki:
20 płatów ciasta filo (yufka) (waga 400g)
300g orzechów włoskich
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
120g masła

syrop:
2 szklanki wody
2/3 szklanki miodu
1/3 szklanki cukru
3 goździki
kawałek kory cynamonu
sok i skórka otarta z połowy pomarańczy
łyżka soku z cytryny 
garść pistacji do posypania

Masło roztopić.
Orzechy zmielić za pomocą blendera lub malaksera. Polecam mielenie ręcznym blenderem, wtedy pozostają drobne kawałki orzechów. Orzechy wymieszać z cynamonem.
Platy ciasta w razie potrzeby dociąć na wymiar foremki (u mnie ok 20x30cm), obcięte kawałki można wykorzystać do innego deseru*. Na dno formy położyć jeden płat ciasta, za pomocą pędzelka skropić masłem i je rozsmarować (nie musi być bardzo dokładnie). Na nim ułożyć drugi, również posmarować masłem. Takim sposobem ułożyć 6 płatów. Na górnym posmarowanym masłem płacie ciasta rozłożyć 1/3 orzechów, przykryć 4 płatami, każdy smarując masłem. Wyłożyć 1/3 orzechów, na nich kolejne 4 płaty ciasta posmarowane masłem. Na ciasto wyłożyć resztę orzechów, przykryć pozostałym ciastem, każdy płat (6 sztuk) smarując cienko masłem.
Ciasto za pomocą ostrego noża pokroić na kawałki (kwadraty, trójkąty lub romby). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-40 minut w temp. 180stC. Ciasto z wierzchu powinno stać się złociste.
Póki ciasto się piecze, ugotować syrop. Zagotować wodę z miodem i cukrem, dodać łyżeczkę otartej skórki z pomarańczy, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu, aż powstanie syrop (ok 15 minut, syrop nie powinien być zbyt gęsty, powinno wyjść ok 1,5 szklanki syropu). Dodać sok z pomarańczy i cytryny, zagotować i zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Upieczoną baklawę wyjąć z piekarnika, jeszcze gorącą polać syropem, z wierzchu posypać siekanymi pistacjami. Pozostawić na kilka/kilkanaście godzin, żeby syrop się wchłonął.
Smacznego!

* obcięte kawałki ciasta filo należy zwinąć i zapakować szczelnie do woreczka foliowego, żeby nie wyschły, albo wykorzystać od razu. Można również ułożyć je w środkowych warstwach baklavy.

Turecka baklava z orzechami, baklawa z orzechami włoskimi,
Turecka baklava z orzechami, baklawa z orzechami włoskimi,


2 komentarze:

Drukuj