poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Fasolka szparagowa w sosie bolognese

Fasolka szparagowa w sosie bolognese

Fasolka szparagowa w sosie bolognese
Fasolka szparagowa jest u nas jadana dość często w sezonie, ale zazwyczaj w prostszym wydaniu, czyli z masłem i przyrumienioną bułką tartą, czasem z sosem sojowym, niekiedy w sałatce. Naszła mnie jednak ochota na danie, w którym połączę fasolkę z sosem mięsno-pomidorowym. A wiadomo, najlepszy sos mięsno-pomidorowy to sos bolognese. Taki jak do makaronu albo lasagne. Może być ugotowany na szybko, wtedy będziemy mieli obiad w niecałe pół godziny, ale można również ugotować go w duchu slow cooking, wydobywając cudne aromaty i esencję smaku.  W każdej wersji będzie pycha, obiecuję;) Do tak przygotowanego sosu wystarczy dodać ugotowaną al dente fasolkę szparagową i wymieszać. 

Przepis na długo gotowany sos bolognese znajdziecie tu:  Sos a'la bolognese (na dwa sposoby) 


Fasolka szparagowa w sosie bolognese

Składniki:

500g mielonego mięsa (wieprzowina lub indyk) 
1 duża cebula (ok 150g) 
2 marchewki (ok 300g) 
2 mięsiste pomidory (ok 500g) lub puszka krojonych pomidorów 
1 duży ząbek czosnku 
4 łyżki oliwy 
kilka gałązek tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego) 
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
świeża bazylia
sól 
pieprz 
0,5kg fasolki szparagowej
natka pietruszki

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
Pomidory obrać ze skórki: włożyć na pół minuty do wrzątku, następnie ściągnąć skórkę. Pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać warzywa, smażyć, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodać mielone mięso, smażyć, mieszając, aż mięso stanie się szare. Dodać pomidory, gałązki tymianku, dusić na małym ogniu pod przykryciem aż sos odparuje (ok 20 minut). Podczas gotowania kilka razy sos wymieszać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać świeżą bazylię. 
Póki sos się gotuje w osobnym garnku ugotować fasolkę szparagową. Strąki można pokroić w krótsze kawałki - wg uznania. Fasolka ma być al dente, czyli pozostać lekko chrupiąca. Fasolkę odcedzić, dodać do sosu pod koniec gotowania, wymieszać, przykryć i dusić 2-3 minuty. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego! 
 
Fasolka szparagowa w sosie bologneseFasolka szparagowa w sosie bolognese

8 komentarzy:

Drukuj