czwartek, 14 stycznia 2021

Oponki twarogowe

Oponki twarogowe


Oponki twarogowe

Karnawał czas start:) A jak karnawał, to wszelakie pączki są pozycją obowiązkową w naszym deserowym menu. Tym razem zamiast zwykłych serowych pączków zrobiłam oponki twarogowe. Niby to samo ciasto, a jednak smakują inaczej. Pod chrupiąca skorupką kryje się puszyste wnętrze. My lubimy je z dżemem lub miodem, ale w tajemnicy powiem Wam, że maczane w gorącej czekoladzie przypominają churrosy:)

Polecam również inne przepisy na pączki:

 

Oponki twarogowe 

Składniki (na ok 15 sztuk):

200g twarogu sernikowego (lub półtłustego przetartego przez sito)
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki + do podsypywania
1 łyżeczka sody oczyszczonej

olej do smażenia
cukier migdałowy lub cukier z cynamonem do obtoczenia

Twaróg rozetrzeć z cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z sodą, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić.
Odrywać kawałki ciasta wielkości moreli, obtaczać w mące, formować kulki. Każdą kulkę spłaszczyć, w środku zrobić dziurkę i lekko rozciągnąć, formując oponkę.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Oponki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, odwrócić na drugą stronę i również zarumienić.
Usmażone oponki wykładać na papierową serwetę, osączyć z nadmiaru tłuszczu, obtoczyć w cukrze.
Smacznego!

 

Oponki twarogowe

3 komentarze:

  1. Jej! Pamiętam, jak na andrzejki w 1984 r. przyszli moi goście - i nic nie było oprócz chleba i alkoholu! - i Mama zrobiła nam oponki! Były przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze mieć takie wspomnienia:) oponki i pączki serowe są niezawodne, gdy trzeba przygotować na szybko coś na deser:)

      Usuń

Drukuj