W tym roku pierwszy raz zobaczyłam kominki! I nawet nazbierałam ich tyle, że można było zrobić pierogi i trochę ususzyć na zimę. Kominki są dość charakterystycznymi grzybami, trudno je pomylić z innymi - czarne lub ciemno szare, o kształcie przypominającym trąbkę lub kwiat milinu. Rosną w lasach liściastych w kępach, zazwyczaj w jednym miejscu znaleźć można kilkanaście kęp. Inne ich nazwy to lejkowiec dęty, wronie ucho, cholewka, trąbka, lejek. Nadają się na sos, farsz do krokietów lub pierogów, można z nich ugotować również zupę, aczkolwiek będzie ona miała ciemny kolor. Ja postawiłam na pierogi i chyba słusznie zrobiłam, bo smakowały bardzo dobrze;)
Polecam również inne przepisy na potrawy z grzybami:
- Pasta grzybowa do słoików na zimę
- Placek po zbójnicku z sosem grzybowym
- Makaron z sosem grzybowym
- Kanapki z borowikami i jajkiem
- Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
- Pęczotto z grzybami i boczkiem
- Uszka i pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kominkami
Składniki:
ciasto:
- 3 szklanki mąki + do podsypywania
- 1 szklanka gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
nadzienie:
- 1 łubianka świeżych kominków (ok 3-4 litry)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- pieprz czarny
- sól
- smalec gęsi lub olej
Grzyby oczyścić, dokładnie opłukać z piasku. Włożyć do osolonej wrzącej wody, gotować ok 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedzić, pozostawić do ostudzenia.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu, dodać posiekany czosnek i przez chwilę razem smażyć. Grzyby drobno posiekać lub zmielić na maszynce do mięsa (ja zrobiłam z siekanych grzybów). Wymieszać z cebulą, doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, solą.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać nadzienie i zlepiać brzegi. Pierogi wrzucić do wrzątku, gotować ok minuty od wypłynięcia. Podawać np. polane masłem i posypane szczypiorkiem albo z okrasą.
Smacznego!
nie znałam w 0ogóle tych grzybów :)
OdpowiedzUsuńja wcześniej słyszałam o nich, a dopiero w tym roku udało się nazbierać.
Usuń