czwartek, 14 października 2021

Tort orzechowo-gruszkowy

 
Tort orzechowo-gruszkowy

Tort z orzechami i gruszką bardzo pasuje na tę porę roku. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ale smak warty każdej minuty spędzonej z mikserem w ręku:) 

Polecam również inne przepisy na torty z kremem:

Tort orzechowo-gruszkowy

 biszkopt:

  • 120g drobno mielonych orzechów włoskich
  • 120g mąki pszennej tortowej (typ 405)
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 120g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

do nasączenia blatów: mocna herbata z sokiem z cytryny, likier orzechowy lub gruszkowy, woda z sokiem z cytryny (wg uznania)


Mąkę pszenną, mielone orzechy, proszek i mąkę ziemniaczaną przesiać.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dosypywać po łyżce cukru, a następnie dodawać po jednym żółtku. Pod koniec ubijania wlać olej oraz ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę z orzechami, delikatnie wymieszać łyżką zgarniając ciasto z brzegów miski na środek.
Dno tortownicy (średnica 20-21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, gdy będzie lekko ciepły owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin (można na noc). Następnie przekroić na 3 blaty.

Krem śmietanowo-serowy:

  • 400ml śmietanki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej)
  • 200g serka labneh (może być inny serek śmietankowy (niesolony) lub mascarpone)
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • sok z cytryny do smaku 

Śmietankę bardzo dobrze schłodzić, ubić na sztywno, dodać cukier, serek labneh lub mascarpone, sok cytrynowy do smaku i zmiksować na jednolity krem.

Krem czekoladowy:

  • 250ml śmietanki 30%
  • 100g mascarpone
  • 100g czekolady gorzkiej albo deserowej

Czekoladę posiekać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej wstawić na noc do lodówki).
Śmietankę i mascarpone wymieszać, ubić mikserem. 2 łyżki kremu odłożyć do dekoracji.

 

Żelka owocowa:

  • 3 gruszki średniej wielkości (np. konferencja)
  • 3 łyżki galaretki gruszkowej

Dno tortownicy (18cm) wyłożyć folią spożywczą (galaretka ma być mniejsza, niż tort). Gruszki obrać, pokroić w kostkę, gotować na małym ogniu aż puszczą sok i będą miękkie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. 2-3 łyżki gruszek odłożyć (przydadzą się do kremu), resztę zblendować. Ostudzić, wlać do tortownicy. Wstawić do lodówki by stężała.
  

Kandyzowane plastry gruszki: gruszkę, która powinna być dość twarda, pokroić w cienkie plastry (2-3mm), np. za pomocą obieraczki do warzyw albo szatkownicy do kapusty. Każdy plaster obtoczyć w cukrze, ułożyć na blasze (wyłożonej papierem lub silikonową matą), wstawić do nagrzanego piekarnika (170stC). Piec ok 5 minut, odwrócić na drugą stronę, piec jeszcze ok 5 minut, znów odwrócić, podpiec, żeby karmel zaczął lekko się złocić. Pasterki gruszek od razu zdjąć z maty, ułożyć na kratce lub na innej silikonowej macie do wystudzenia i zastygnięcia. 
 

Składanie tortu:
Jeden blat ciasta ułożyć w tortownicy, nasączyć likierem lub mocną herbatą, zapiąć obręcz. Na ciasto wyłożyć 1/3 śmietankowego kremu i kawałki gruszek, przykryć drugim blatem, również nasączyć. Wyłożyć połowę czekoladowego kremu i zrobić z kremu niewysoki rant, położyć żelkę gruszkową, posmarować resztą czekoladowego kremu. Przykryć trzecim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem. Wierzch i boki posmarować resztą kremu śmietankowego. Tort polać polewą, udekorować wg uznania kandyzowanymi gruszkami, kremem czekoladowym, kulkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego! 

Tort orzechowo-gruszkowy

1 komentarz:

Drukuj