niedziela, 24 kwietnia 2022

Risotto z krewetkami i groszkiem

Risotto z krewetkami i groszkiem


Risotto z krewetkami i groszkiem

 Polubiliśmy risotto, a z krewetkami to już miłością szczególną;) Tym razem dodałam jeszcze groszku. Wyszło bardzo udane połączenie smaków:) 

Polecam również przepisy na inne potrawy z ryżem i kaszą:

Risotto z krewetkami i groszkiem

Składniki na 2 porcje:

300g krewetek (najlepiej świeżych, całych) albo 200g krewetek obranych mrożonych
100g ryżu do risotta (arborio, carnaroli)
600ml bulionu warzywnego
1 nieduża szalotka
ząbek czosnku
50g groszku (może być mrożony)
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła
3 łyżki tartego parmezanu
sól
pieprz
świeży rozmaryn
cytryna lub limonka do podania
   

Krewetki obrać: usunąć głowy i pancerze (nie wyrzucać!), ogon naciąć delikatnie wzdłuż i usunąć układ pokarmowy. Krewetki dokładnie opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku.
Głowy i pancerzyki również opłukać, odcedzić na durszlaku. Dodać do bulionu, zagotować, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Następnie bulion przecedzić i wmieszać z koncentratem pomidorowym.

Szalotkę obrać, pokroić drobno. Czosnek drobno posiekać. W głębokiej patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić cebulę i czosnek (nie rumienić!). Wsypać ryż, smażyć mieszając, aż każde ziarenko będzie otulone masłem. Wlać ¼ bulionu, ciągle mieszając gotować, aż płyn się wchłonie. Wlać kolejną cześć bulionu, znów gotować, aż bulion się wchłonie.
Wlać połowę pozostałego bulionu, wsypać groszek i znów mieszając gotować, aż ryż wchłonie płyn.

Wlać resztę bulionu, dodać krewetki i kilka listków rozmarynu, pozostałe masło, koncentrat pomidorowy, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotować ciągle mieszając, aż krewetki będą całe różowe, a danie nabierze kremowej konsystencji.  Do risotta dodać starty ser, wymieszać. Gorące risotto wyłożyć na talerze. Podawać z cytryną.
Smacznego!

Risotto z krewetkami i groszkiem

3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie z groszkiem. Chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam krewetki, a w takim wykonaniu jeszcze nie próbowałam. :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj