sobota, 28 maja 2022

Sernik pistacjowy z malinami

Sernik pistacjowy z malinami



 
Sernik pistacjowy z malinami

 

Pistacje to chyba nasze najbardziej ulubione orzechy. Wszystko, co pistacjowe, darzymy miłością szczególną i bezwarunkową (pod warunkiem, że chodzi o zawartość pistacji, a nie kolor;) Po przygotowaniu lodów pistacjowych zostało mi ok 1/3 słoika pasty, którą miałam wykorzystać do pistacjowego tortu. Na tort okazji jakoś nie było, ale sernik można upiec i bez okazji. Zatem powstał on - pistacjowy sernik z malinami. Po prostu obłędny! I tak mnie urzekł smakiem i wyglądem, że obfotografowałam go w dwóch różnych stylizacjach:) 

Polecam również inne przepisy na pyszne serniki: 

Sernik pistacjowy z malinami

Składniki:

na spód:

  • 70g ciasteczek maślanych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 białko (z małego jajka, żółtko zostawić do masy serowej)
  • 20g masła
  • opcjonalnie: posiekane orzechy 

masa serowa:

  • 600g mielonego twarogu, może być z wiaderka (np. Piątnica, Wieluń, Hej)
  • 250g mascarpone
  • 150g cukru
  • 60g pasty pistacjowej (100% pistacji, bez cukru)
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (lub opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego)
  • 3 jajka + żółtko 
  • 200g malin (mogą być mrożone) 
  • szczypta soli

do dekoracji: gorzka czekolada, siekane pistacje

 

Herbatniki zmiksować, wymieszać z kakao i orzechami. Masło rozpuścić. Do herbatników dodać masło i białko, wymieszać. Dno tortownicy ( u mnie 22cm) wyłożyć papierem, wylepić herbatnikami, podpiec przez 10 minut w temp. 180stC.

Przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z dodatkiem soli i 50g cukru.
Resztę składników (oprócz malin) zmiksować, w kilku turach połączyć z białkami, delikatnie mieszając. 
Masę wylać na spód. Z wierzchu wyłożyć maliny, zanurzając je w masie serowej. 

Piekarnik nagrzać do 180stC. Na dnie ustawić naczynie z gorącą wodą, żeby się utworzyła para. Wstawić sernik, piec przez 10minut w temp 180stC, następnie zmniejszyć temperaturę do 150stC i piec jeszcze 40minut. Masa na środku powinna być ścięta, ale nie twarda. Sernik studzić przed 30 minut przy uchylonych drzwiczkach, wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia. 

Czekoladę posiekać, rozpuścić, polać sernik i posypać pistacjami. 

Sernik przechowywać w lodówce.

Smacznego! 

Sernik pistacjowy z malinami




5 komentarzy:

  1. Mam dylemat. Pistację kocham, sernika nie cierpię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm, nie wiem co poradzić;)) może najpierw spróbować sernika pistacjowego, a później upiec...

      Usuń
  2. wygląda wprost przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i serniki i pistacje. Dla mnie to pyszna propozycja. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienite ciacho. Spróbuję na specjalną okazję. :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj