wtorek, 19 listopada 2024

Piernik staropolski (ciasto)

 


Najlepszy wśród pierników! Ale kryje się za nim pewna tajemnica. Okazuje się, że przepis na piernik staropolski jest błędnie przypisywany Lucynie Ćwierczakiewiczowej (w każdym razie w jej książkach nie ma takiej receptury). Tak naprawdę przepis pochodzi z książki Marii Lemnis i Henryka Vitry "W kuchni staropolskiej i przy polskim stole". A żeby było ciekawiej, tych dwoje to jest pseudonim pewnego muzykologa, prawdziwe nazwisko którego to Tadeusz Żakiej.
Tak czy siak przepis jest sprawdzony, znany i lubiany, a piernik wart każdej chwili oczekiwania.
To już najwyższa pora żeby nastawić ciasto na piernik, ponieważ musi ono leżakować od 4 do 6 tygodni. 

Piernik staropolski

Składniki:
500g miodu (naturalnego)
250g masła (w oryginale smalcu)
200g cukry (w oryginale było 2 szklanki)
1kg mąki
3 łyżki przyprawy do piernika
Szczypta soli
125ml mleka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 duże jajka 
 
Miód, masło i cukier podgrzewać mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać z solą i przyprawą do piernika.
Gorącą miksturę miodowo-maślaną wlać do mąki, wymieszać. 
Sodę rozpuścić w mleku. Wlać do maki, wbić jajka, wymieszać na jednolite ciasto.  
Ciasto od razu jest dość rzadkie, ale podczas leżakowania zgęstnieje.
Miskę w ciastem przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. 

Ciąg dalszy nastąpi:)

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam piernik staropolski – ten przepis na pewno wypróbuję przed świętami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy piernika nie piekłam. Chciałabym spróbować, ten wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniki mi nie wychodzą. Już nie pamiętam kiedy ostatnio próbowałam jakoś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis i wszelkie wskazówki, zawsze bałam się robić ciasto długo dojrzewające.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj takiego piernika bym zjadła. Z chęcią upiekę go przed świętami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis, taki piernik to świetne wprowadzenie do świątecznych przygotowań. :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj