piątek, 8 listopada 2024

Kapusta z opieńkami do słoików

 

Kapusta z opieńkami do słoików

Kapusta z opieńkami do słoików

Myślałam, że pasta grzybowa to najlepszy sposób na opieńki w słoikach, ale kiedyś znajomy poczęstował nas solanką ze słoików - i ten smak chodził za mną rok w rok w sezonie grzybowym. W tym roku całkiem przypadkiem udało się nam nazbierać dość dużo opieniek. Część zamarynowałam, a resztę postanowiłam przerobić na solankę. I powiem, że wyszła genialna! Można ją jeść na zimno jako przekąskę, do kanapek, można podgrzać i podać z ugotowanymi ziemniakami. Bardzo polecam!

 

Polecam również inne przepisy na grzyby:

 

Kapusta z opieńkami do słoików 

Składniki:

  • 1,5kg ugotowanym grzybów (opieniek)*
  • 2kg świeżej kapusty
  • 0,5kg marchwi
  • 0,5kg cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 100ml oleju
  • 25ml octu winnego lub jabłkowego
  • 50g cukru
  • sól
  • pieprz
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-6 liści laurowych
  • opcjonalnie: 1-2 czerwone papryki

 

*Opieńki oczyścić, ugotować w osolonej wodzie (10 minut), opłukać na durszlaku.  

Kapustę poszatkować. Marchew zetrzeć na dużych oczkach, cebule pokroić w półksiężyce. Czosnek posiekać.

W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać czosnek i marchew, smażyć kilka minut mieszając. Dodać kapustę i grzyby, wymieszać. Można również dodać pokrojona paprykę. Zalać szklanką gorącej wody, posolić, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, dosolić do smaku. Dusić jeszcze 30 minut, aż kapusta będzie odpowiednio miękka. W trakcie duszenia podlewać gorącą wodą, żeby się nie przypaliło. 

Gorącą kapustę (prosto z ognia) nakładać do czystych wyparzonych słoików, zakręcić pokrywki i odwrócić do góry dnem. Tak zawekowaną kapustę nie ma potrzeby pasteryzować. 

Z podanej ilości składników wychodzi ok 6 słoików 500ml albo 7-8 słoików 400ml. 

Przechowywać w chodnym miejscu, np w piwnicy.

Smacznego!


Kapusta z opieńkami do słoików

 

 


4 komentarze:

  1. Nigdy takiej nie robiłam. Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiada. Na pewno by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam że pierwszy raz ją widzę. Wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej kapusty jeszcze nie jadłam. Zapowiada się smaczny dodatek do ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj