wtorek, 5 sierpnia 2025

Tarta z wiśniami i bezą

Tarta z wiśniami i bezą

 

Ta tarta z wiśniami i bezą to połączenie, które trudno przegapić: kruchy, maślany spód, kwaśno-słodkie wiśnie i delikatna, lekko rumiana beza, która wygląda jak puszysta chmurka. Prosty skład, ale efekt? Zaskakująco wyrafinowany. To jeden z tych deserów, który wygląda jakby wymagał wielu godzin pracy… a w rzeczywistości robi się go całkiem przyjemnie. Idealna na letnie popołudnie, rodzinne spotkanie albo wtedy, gdy po prostu masz ochotę na coś wyjątkowego.

Polecam również inne przepisy na tarty i kruche ciasta z owocami:

Tarta z wiśniami i bezą 

Składniki:

  • 130g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej (170g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany  
 nadzienie:
  • 500g wiśni
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 50g marcepanu (można pominąć) 
beza:
  • 3 białka (lub 4 jeśli jajka są małe)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Opcjonalnie: kilka drobno pokruszonych herbatników ub biszkoptów

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. 

Piekarnik nagrzać do 180stC. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku 10-12 minut, aż będzie złociste. 

Wiśnie wydrylować, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wysypać na podpieczone ciasto. Marcepan pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na wiśnie. 

Białka ubić na sztywno, dosypując po łyżce cukru. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać mąkę i sok z cytryny, zmiksować. 

Bezę wyłożyć na wiśnie (można posypać je najpierw pokruszonymi herbatnikami i na to wyłożyć bezę). Wstawić do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150-160stC (dolna grzałka + termoobieg) i piec jeszcze ok 40 minut. Upieczona bezą powinna być krucha z wierzchu.

Smacznego!  

Tarta z wiśniami i bezą



 

7 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie. Skusiłabym sie na nią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super. Na pewno smakuje obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Deser idealny dla gości, efektowny i chyba niezbyt trudny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym sprobowala. Zapowiada sie na smaczny deser.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pieknie na pewno smakuje każdemu kto sprobuje tej tarty.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta przepysznie się prezentuje. ❤️

    OdpowiedzUsuń
  7. Na specjalne okazje idealna. Kusi żeby ją spróbować.

    OdpowiedzUsuń