niedziela, 29 czerwca 2014

Sałatka w jadalnych miseczkach

Pomysł na sałatkę w jadalnych miseczkach już kiedyś pokazywałam, tym razem była powtórka z inną sałatką. Wyszło wyśmienicie! Sałata, szpinak, tuńczyk, jajko, cebula i pomidor - proste i pyszne. Do sosu dodałam olej ze smakiem z czosnkiem i bazylią, który podkreślił smak całego dania.
Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.
Polecam!

Składniki:
ciasto na miseczki (15 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
100g masła solonego
2 łyżki gęstej śmietany
1 żółtko

Masło posiekać z mąką i solą, dodać żółtko i śmietanę, wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie mocno się kleić do rąk - dosypać odrobinę mąki. Ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.
Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wycinać koła o średnicy ok 12cm. Formę na muffinki odwrócić, z wierzchu oblepić ciastem, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12-15 minut w temp. 180st.C. Ostudzić, delikatnie zdjąć z formy.

Sałatka:
1 nieduża sałata masłowa
1 puszka tuńczyka
2 pomidory
3 jaja
1 czerwona cebula
garść liści szpinaku
sos:
1 saszetka oleju Kujawskiego ze smakiem (czosnek i bazylia)
1 łyżka soku z cytryny
sól morska
pieprz czarny

Sałatę opłukać, otrzepać z wody, liście szpinaku umyć, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Cebulę pokroić w cienkie półksiężyce, pomidory pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce.
Sos: olej wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić do smaku. Sałatkę połączyć w sosem. Rozłożyć do miseczek.
Smacznego!




1 komentarz:

Drukuj