środa, 4 marca 2020

Syrniki owsiane



Syrniki albo serniczki z patelni są na tyle uniwersalnym pomysłem na śniadanie (albo i kolację), że można je przygotować na mnóstwo sposobów, by za każdym razem smakowały inaczej. Były już zwykłe syrniki, z bananem, z mascarpone, z manną, bezglutenowe z mąką ryżową, nadziewane... To teraz pora na syrniki z mąką owsianą. Ich przygotowanie łącznie ze smażeniem zajęło mi niecałe 15 minut. Zmieszałam twaróg z jajkiem, dodałam zmielone płatki owsiane, obtoczyłam z mące i usmażyłam. Miało być jak najprościej i najszybciej. Nawet nie wyciągałam aparatu, bo nie planowałam robić im zdjęć, ale wyszły tak dobre, że w ostatniej chwili chwyciłam za telefon... Syrniki owsiane podałam z jogurtem, syropem klonowym, orzechami i owocami. Hmm, może jutro zrobię sobie powtórkę?;) 

Polecam także inne przepisy na serniczki z patelni:

Syrniki owsiane

Składniki (na 8 sztuk):
200g twarogu
1 jajko
5 łyżek płatków owsianych
mąką do obtoczenia
olej do smażenia
do podania: jogurt, miód, syrop klonowy, dżem, owoce, orzechy

Twaróg rozetrzeć z jajkiem. Płatki zmielić (np. w młynku do kawy), wsypać do twarogu. Wymieszać.
Masę podzielić na 8 kawałków, obtoczyć w mące, uformować kulki, spłaszczyć na grubość palca.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, wyłożyć syrniki, smażyć na małym/średnim ogniu a każdej strony, aż się zarumienią (ok 2-3 minuty z każdej strony).
Podawać z jogurtem, miodem, orzechami, owocami - wg uznania.
Smacznego!


1 komentarz:

Drukuj