sobota, 10 maja 2014

Grzanki caprese


Sałatka caprese ma spore grono wielbicieli. Miałam akurat ochotę na coś lekkiego, ciepłego, wiosennego, szybkiego. Ot taki mój kaprys:) więc powstały rozkapryszone grzanki - czyli grzanki caprese: zapiekane bułki (szkoda, że nie miałam pełnoziarnistych) z pomidorami i serem mozzarella, z bazylią, skropione pyszną oliwą. A jeśli zrobicie je na wąskiej bagietce, układając wzdłuż na przemian ser i pomidory, będą wyglądały jeszcze piękniej:) 

p.s. komu kibicujecie w finale Eurowizji 2014? kto wygra - Conchitta Wurst, Cleo i Donatan, Eliza (w sumie też Polka)? Tylko tak rozsądnie nie wiem, czy taka impreza w następnym roku byłaby Polsce potrzebna. 

Składniki:
bułeczki lub bagietki
oliwa z oliwek
pomidory
ser mozzarella
sól morska z pieprzem
szczypta suszonej bazylii
garść świeżej bazylii
ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Bułki/bagietki przeciąć wzdłuż, skropić oliwą, wyłożyć pomidory i ser, doprawić do smaku. Zapiekać w piekarniku ok 10 minut przy temp. 200st.C (góra+dół). Na gorące ułożyć listki świeżej bazylii. Można skropić octem balsamicznym. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj