środa, 28 maja 2014

Poziomkowy pocałunek

Wertując gazetkę Przyślij Przepis (wydanie specjalne) Ciasta z owocami, zobaczyłam swój przepis na poziomkowy tort. Piekłam go na naszą rocznicę ślubu kilka lat temu. Ach, pamiętam ten smak i aromat! Poziomki... Torcik jest lekki, puszysty i tak mocno poziomkowy, że patrząc na zdjęcia, czuję ten cudowny zapach!

Składniki:
Ciasto:
5 jaj
2-3 łyżki ciepłej wody
1 szk. cukru
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia (można pominąć)

Krem:
1 litr owoców leśnych (poziomki, jagody)
400g serka naturalnego (może być twaróg sernikowy mielony)
600ml śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
płatki migdałowe go posypania boków

Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru i ciepłą wodą na biało. Białka ubić z resztą cukru na pianę. Ostrożnie wymieszać żółtka i białka, następnie delikatnie połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem. Dno tortownicy (25cm) wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Wyłożyć ciasto. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut. Ostudzić, przekroić na 3 części.
Owoce umyć, osuszyć na durszlaku. Śmietankę ubić, dodać cukier puder, dalej ubijać, dodając po łyżce serka. Jeden blat ciasta posmarować 1/3 kremu, wyłożyć 1/3 owoców, przykryć drugim blatem, również posmarować kremem i wyłożyć owoce. Boki i wierzch toru posmarować resztą kremu, udekorować owocami. Boki tortu posypać prażonymi płatkami migdałów. Tort przechowywać w lodówce (najlepiej smakuje następnego dnia).
 Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ile poziomek. Nie pamiętam kiedy ostatnio je jadłam. Tort na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) poproszę kawałek :-)

    Zapraszam również do mnie i do wzięcia udziału w konkursie :-) http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciacho! I poziomki, uwielbiam...Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiście, było pyszne;) teraz czekam na tegoroczne poziomeczki:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj