niedziela, 25 maja 2014

Babka cytrynowo-serowa


Wczoraj dzień upłynął pod znakiem kwiatów. Zbierałam płatki róży i kwiaty czarnego bzu. Z tych pierwszych przygotowuję konfiturę, a z bzu będzie nalewka:) W całym domu cudownie pachnie latem. A ja mam przeczucie, że wszystko się uda. Z tą babką też tak było. Gdy zabierałam się za jej pieczenie, czułam, że uda się wyjątkowo dobra.  Więc dziś znowu słodko. Mam pyszną cytrynową babkę na serkach homogenizowanych, z rodzynkami, kandyzowaną skórką cytrynową. Mięciutka, puszysta, wilgotna i bardzo aromatyczna - wręcz idealna babeczka na niedzielne popołudnie, do filiżanki kawy lub herbaty, szklanki lemoniady lub mleka. Bardzo polecam!

Składniki:
150g masła
150g cukru
250g serka homogenizowanego waniliowego
250g mąki
3 duże jaja
1 op. kisielu cytrynowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
sok i skórka otarta z 1 cytryny
50g rodzynków
50g kandyzowanej skórki cytrynowej
cukier puder do posypania

Masło utrzeć na puch z cukrem, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać serek i sok z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z kisielem. Wsypać do masy maślanej, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem, dodać rodzynki, skórkę kandyzowaną i otartą. Wymieszać.
Foremkę wyłożyć papierem (lub posmarować masłem i posypać bułką tartą).
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 11x30cm (lub formy na babkę z kominem śr. 24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut w temp. 160st.C do "suchego patyczka".
Upieczoną babkę studzić najpierw w formie przez kilkanaście minut, następnie przełożyć na kratkę.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. dziękuję, muszę pomysleć nad zgłoszeniem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubię takie ciasta zabierać na pikniki :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj