wtorek, 27 maja 2014

Krajanka bakaliowo-rumowa


Dziś bakaliowo, słodko i różano;) Wczoraj smażyłam konfitury z płatków róży, troszeczkę nie zmieściło się do słoików, więc wymieszałam ją z dżemem porzeczkowym. Pachnie obłędnie! Mój sprawdzony i uwielbiany mazurek przerobiłam na krajankę bakaliową. Polecam!
© przepis autorski  


Składniki:
120g masła
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 op. cukru waniliowego
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody

Beza:
2 jaja + pozostałe z ciasta białko
80g cukru
150g orzechów tartych/mielonych (mogą być pół na pół włoskie i laskowe)
200g gęstej konfitury porzeczkowej (najlepiej domowej, niezbyt słodkiej, mogą też być powidła śliwkowe)
80g suszonych śliwek
80g rodzynków
3 łyżki rumu

Polewa:
100g gorzkiej czekolady
100g pistacji (waga z łupinkami, mogą być solone)
50g płatków migdałów

Śliwki drobno pokroić, wymieszać z rodzynkami i zalać rumem.
Ciasto: obie mąki przesiać, wymieszać s solą i cukrem, posiekać z masłem, dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć od lodówki na 2 godziny.
Po schłodzeniu 3/4 ciasta rozwałkować cienko na papierze do pieczenia na wielkość blaszki 22x33cm. Z pozostałego ciasta zrobić ozdobny rant.
Ciasto nakłuć widelcem, odstawić do lodówki.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, ciągle ubijając dodać po jednym żółtku. Do piany dodać orzechy, delikatnie wymieszać, następnie dodać rodzynki i śliwki, ponownie delikatnie wymieszać.
Ciasto posmarować konfiturą, wyłożyć pianę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 minut w temp. 170stC.
Upieczone ciasto ostudzić, ostrożnie wyjąć z blaszki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, polać ciasto, posypać siekanymi pistacjami i płatkami migdałów.
Smacznego!

1 komentarz:

Drukuj