piątek, 9 maja 2014

Królik duszony w kwasie chlebowym


 
Danie warte każdej minuty, spędzonej w kuchni! A zapach, który wydobywał się z rondla, nieubłaganie powodował burczenie w brzuchu:) Absolutnie rewelacyjny sos na bazie kwasu chlebowego i soku jabłkowego, z francuską musztardą.
Kwas chlebowy staje się co raz bardziej popularny w Polsce, a za wschodnią granicą uważany wręcz za napój narodowy. Lekko słodkawy w smaku, o wyraźnym chlebowym posmaku, bez dodatków konserwantów i sztucznych barwników - sama natura! Nawet bąbelki są efektem fermentacji:) Kiedyś robiliśmy go w domu. Teraz podczas wypraw do Grodna zawsze przywozimy kilka zgrzewek ulubionego kwasu. Lubimy obie wersje- zarówno klasyczny, jak i ciemny.
Wracając do królika... Dodatek kwasu sprawia, że mięsko jest niezwykle miękkie, delikatne, aromatyczne. Podczas duszenia pięknie pachnie chlebem, jednak później ten chlebowy duch ulatnia się, pozostawiając tylko cudowny smak. Można podać go z ziemniaczkami, ugotowanym na sypko pęczakiem lub po prostu ze świeżą bagietką, maczając ją w sosie... do ostatniej kropli... Pyszne!
Bardzo polecam!

Składniki:
1 tuszka królika (ok 1-1,2kg)
400ml kwasu chlebowego
1 szklanka soku jabłkowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżeczki tymianku
sól morska
pieprz czarny
pieprz biały
kromka żytniego chleba (do zagęszczenia sosu, można zastąpić łyżką mąki)
3 łyżki masła klarowanego do smażenia (lub olej rzepakowy)

Królika podzielić na mniejsze kawałki. posolić, posypać pieprzem, tymiankiem. Odstawić na godzinę. W głębokiej patelni rozgrzać masło, kolejno obsmażać kawałki królika na rumiano w każdej strony, odkładać na talerz. Na pozostałym maśle zrumienić pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. W tej samej patelni ułożyć królika z cebulą, dodać musztardę, zalać kwasem, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 70-80 minut. W trakcie duszenia podlewać sokiem jabłkowym. Pod koniec duszenia zagęścić sos chlebem lub mąką, doprawić do smaku tymiankiem, pieprzem, ewentualnie dosolić.
(Kromkę chleba bez skórki drobno pokruszyć, wrzucić do sosu, wymieszać).
Smacznego!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Drukuj